Sjuor som vågar säga nej
Nu vet 180 sjuor på Solbergaskolan hur man säger nej till droger och våld. Häromdagen firade de avslutningen av höstens Våga-projekt med fest på skolan.
Mats Söderberg från IOGT-NTO och Peter Lehdonheimo från Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet har varit med på många lektioner och de är nöjda med höstens Våga-satsning. I sjuan har droger i regel ännu inte blivit något problem. Alkoholdebuten kommer senare för de allra flesta. Men med Våga-programmet vill man ta upp de här frågorna innan problemen har uppstått och på så sätt stärka ungdomarnas naturliga avståndstagande till droger och våld.
Det är bättre att ge eleverna kunskap före alkoholdebuten än efter. Man vet att de som börjar dricka alkohol när de är 13 dricker dubbelt så mycket som 20-åringar än de som börjar dricka när de är 16, berättar Mats Söderberg och Peter Lehdomheimo.
Mats Söderberg har försökt att ge eleverna handfasta tips om hur de ska komma undan grupptrycket:
Jag vill försöka ta livet av myterna om att "alla andra får ju...". Det är inte "alla andra" som dricker, snattar eller röker. Det är okej att vara den man är.
<span class=MR>Känsliga ämnen</span>
Våld och droger kan vara känsliga ämnen, inte minst för de barn som har föräldrar som tar droger eller dricker för mycket. För att avdramatisera har man jobbat med lekar och teater.
Vi har tryckt på att det är 200 000 barn i Sverige som lever med alkoholproblem i familjen. Det innebär att det är mellan två och tre barn i varje klass som har det så här.
Efter nio träffar omkring allvarliga ämnen firade Solberga-eleverna med kalas. Chips och läsk till alla!
Nu ligger Romaskolan i startgroparna och är på gång att starta ett eget Våga-projekt. Och finns det intresse från skolorna så ställer Peter Lehdonheimo och Mats Söderberg upp.
Vågar. 180 sjuor på Solbergaskolan fick varsin Våga-tröja när projektet avslutades på skolan häromdagen. Foto: BILDVISION
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!