- Det känns läskigt att höra det. Jag har ju tänkt på att det är farligt att sätta sig i bilen när man är trött. Man tycker ju själv att det är jättejobbigt att köra då, särskilt i den här värmen, sa Ida Lövbacker som stoppades av polisen för en körkorts- och nykterhetskontroll. Ida tog sig tid att stiga ur bilen för att dricka en kopp kaffe som Viveca Björklander från MRF bjöd på.
- De flesta kör bara vidare när polisen gjort kontrollen. Men de som har tid att stanna är positiva till kampanjen, sa Viveca.
Eftersatt område
Den omkullvälta bilen var ett sätt för MRF och polisen att få bilisterna att reagera. Per Setterwall var en av de poliser som fanns på plats för att kontrollera om bilförarna var nyktra. Det som polisen däremot inte kan kontrollera är trötthet.
- Det går inte att avgöra om en bilist är för trött för att köra. Men man vet ju själv hur det känns ibland, sa Per Setterwall som berättade att han vid tillfällen fått stanna och kliva ur bilen fem eller sex gånger när han varit på väg hem till Sudret efter ett nattpass.
Enligt MRF beror upp emot 30 procent av antalet totala trafikolyckor på förare som slumrat till vid ratten. Siffror som kommer från utländska undersökningar.
- Det är ju uppenbarligen ett eftersatt område eftersom det inte ens finns någon svensk statistik över det här problemet, säger Berndt Sehlstedt på MRF.
Roger Nyd, chef för trafikpolisen på Gotland, berättar att han ser en hel del av den här typen av olyckor och att det då oftast rör sig om singelolyckor.
- Det händer att en förare kör rakt av vägen utan någon förklaring. Då är det ju oftast ganska tydligt att föraren somnat, säger han.
Om man medvetet kört bil när man varit trött, slumrar till och hamnar i en olycka kan man bli dömd för vårdslöshet i trafik. Men det är svårt att bevisa att föraren känt sig trött när de satt sig i bilen därför är det väldigt få domar i sådana här fall, säger Nyd.