Ska få fransmännen att köpa gotländskt

Lammskinn, kalksten, betong och kärnvirke från Gotland. Det är material som har slagit igenom i svensk heminredning.
När fransmännen nu släpper in det nordiskt blonda i sina hem hoppas Sara Kahlin att de också ska få upp ögonen för gotländsk design. Hon kommer att fungera som agent för några av öns hantverksföretag i Paris.

Gotland2004-04-13 04:00
­ På Gotland finns en stolthet över det som tillverkas här. Man kompromissar inte, det är kvalitet. Och här finns också en öppenhet och kreativitet.
Sara Kahlin försöker sätta ord på sin kärlek till det gotländska hantverket. Hon har levt alla sina somrar på Gotland och i takt med att hennes intresse för design har blivit större så har hon också fått allt bättre grepp om vilka det är som tillverkar vad här på ön. Sara Kahlin är sedan ett tiotal år tillbaka bosatt i Paris, där hon arbetar med marknadsföring. Nu tänker hon föra samman sitt arbete med sin passion: Hon tänker se till att fransmännen får en chans att lära känna gotländsk design.
I början av september fyller hon tolv kvadratmeter på möbelmässan "Maison & Objet" med möbler, konsthantverk och konstverk från Todej, Guteform, Tove Adman, Skymnings, Kaskad, Fide Fajans, Sanny Laurin och Atterdag 5. Mässan blir som ett avstamp för hennes Gotlandssatsning i Frankrike, den kommer att följas upp med marknadsföring av produkterna på en hemsida och i en egen produktkatalog. Sara Kahlin tror att satsningen har framtiden för sig.
När fransmännen nu vill göra sina hem mer tillgängliga för sällskaps- och familjeliv, kastar de ut mörka mahognymöbler och tunga sammetsgardiner. In träder i stället en mer nordiskt blond stil som Ikea har banat väg för. Nu tycker Sara Kahlin att den franska marknaden också borde vara mogen för nordiska kvalitetsmöbler.
<span class=MR>Valt ut själv</span>
Det finns inte mycket svenska möbler i Paris. De affärer som för svensk design inriktar sig på second hand med tonvikt på 60- och 70-tal. Men efter mässan i september hoppas hon att en del franska möbelaffärer ska tända på de gotländska produkterna och ta in dem i sitt sortiment.
Sara Kahlin har själv valt ut de gotländska företag som hon vill lansera i Frankrike. I sitt urval har hon varit noga med kvalitén, men också med att de företag som ingår i satsningen också ska ha säkra leveranser. Gotländska lammskinn har ju tidvis varit en bristvara, men det har hon löst genom att jobba med stora fårgårdar:
­ Både Skymnings och Kaskad har stora gårdar med egna lamm.
De flesta gotländska företag som blivit kontaktade av Sara Kahlin har varit positiva till satsningen och bidrar själva ekonomiskt för att deras produkter ska kunna synas på mässan "Maison & Objet". Satsningen stöttas också med medel från Gotlands kommun och 40 000 kronor från Leader+.
­ Flera av företagen var exportfärdiga och hade en lust att ta sig ut i världen när jag kom med min förfrågan.
Sara Kahlins egen insats handlar om att sälja och marknadsföra. Det kan vara lite knepigt att tränga in i den franska affärsvärlden, men Sara har lärt sig vilken attityd man ska ha:
­ Kan man inte göra affärer på fransmännens eget sätt så är det ingen idé. Det handlar om språket, men också om att det är lite machokultur.
Någon omedelbar succé efter mässan i september vågar Sara Kahlin inte tro på. Även om hon själv brinner för och tror på de gotländska produkterna så är hon väl medveten om att det kommer att ta tid att introducera utländska märken på en ny marknad.
­ Det kan bli kärvt i början, men om ett och ett halvt år hoppas jag att det kan bli så att en tiondel av ett företag som Guteforms omsättning ska komma från beställningar i Frankrike.
Design. Sara Kahlin vill öppna dörren till den franska marknaden för gotländskt hantverk och gotländsk design. Hon kommer att fungera som fransk agent för åtta gotländska företag. Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om