Till sommaren kommer de första laddstolparna i Visby.
Resten av landet följer med spänning elbilssatsningen på ön.
I dag rullar 4,4 miljoner bilar på landets vägar. Målet är att om elva år ska 600 000 av dem vara eldrivna, antingen elbilar eller så kallade hybridbilar. Föreningen Produkt Gotland satsar nu tillsammans med Geab och Gotlands kommun på projektet Smart Mobility Gotland. Projektet är en del av det nationella samarbetet "Vind i tankarna".
- Det som sker på Gotland är väldigt viktigt. Här finns "hembränd" el från vindkraft och 32 000 fordon, säger Christer Asplund, projektledare på Power Circle och Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, som tillsammans med Vattenfall leder en nationell satsning på elbilar.
Han menar att Gotland är mycket lämpligt som testområde med sin begränsade geografi och relativt långsamma vägar.
Laddstolpar i sommar
Företrädarna för projektet Smart Mobility Gotland vill vi påskynda övergången till eldrivna fordon på Gotland. Om hela öns bilpark byttes mot elbilar skulle sex vanliga vindkraftverk räcka till allihopa!
Målet är att ha 4 000 elbilar på ön år 2020.
Man vill profilera Gotland som en hållbar och unik ö, som ligger i framkant när det gäller miljötänkande. Och då följer resten av landet med spänning vad som sker.
Service och underhåll av bilar måste finnas. Nya laddstolpar ska tas fram, och man ska lösa hur betalningen vid dessa ska ske. Målet är att redan till sommaren ha ett antal fungerande laddstolpar i Visby.
- Vår ambition är att stolparna ska finnas på plats till Almedalsveckan. På Södertorg, vid högskolan och Almedalen, säger Lars Samuelsson på Geab.
Under veckan i Almedalen kommer stort fokus att läggas på elbilssatsningar.
- Elbilar är tysta och rena framtidsbudskap. Vi vill ha en hållbar tillväxt och där är elbilen fantastisk, säger Sven Sandström, projektledare på Produkt Gotland.
Projekt Gotland är en ideell intresseförening med ett antal företag som medlemmar. Nu hoppas man kunna intressera flera av dem att investera i elbilar.
Primör
Först ut är Patrik von Corswant på Stafva gård. För en vecka sedan fick han sin gula elbil från Norge. Patrik tankar el från sitt eget vindkraftverk hemma vid Stafva. För den som inte har eget vindkraftverk blir kostnaden cirka 1,50 per mil. Med den bil som Patrik von Corswant köpt tar man sig precis från Fårö till Hoburgen på en enda laddning. Sedan måste bilen stå stilla under tio timmar för att få "full tank" igen.
- Jag kör till stan tre-fyra gånger per dag. Bilen är tyst och det känns bra utifrån den image vi har, säger Patrik von Corswant, som menar att den största vinsten ligger i profileringen på miljömedvetande.
Tyst
När Patrik vrider om startnyckeln händer ingenting. Inget hörbart, i varje fall. Precis som vilken vanlig bil som helst accelererar den elektriska bilen. Trots sin litenhet har man hyfsad komfort, bilstereo och elhissar till rutorna.
Motorn är på blygsamma 17 kilowatt, eller 22 hästkrafter. Men med en verkningsgrad på 95 procent motsvarar det 80 hästkrafter på en bensinbil, som har en verkningsgrad på bara 25 procent.
- Vår ambition är att svensk fordonsindustri, Volvo och Saab kan dra nytta av vad som sker bland annat här på Gotland, säger Christer Asplund, som tillsammans med Vattenfall ska jobba vidare med elbilar på nationell nivå.