Ska lära unga att se mer kritiskt på reklambudskapen

På torsdagen fanns chansen för mellan- och högstadieelever att ta del av projektet Flicka i Östergravar.
Teater, aktiviteter och tävlingar bjöds från scenen och de gröngula tälten. Aktiviteter kopplade till identitet och självbild hos främst unga tjejer.
Avsikten är att fungera som en motkraft till det allt mer kommersialiserade samhället.

Gotland2004-06-11 04:00
Flicka (eller Fl!cka som man vitsigt stavar det)-projektet turnerar runt i 26 olika städer i landet och fanns i Visby enbart under torsdagen. Initiativet kommer från socialdepartementet och medarrangörer på Gotland var Ungdomsmottagningen och ABF.
Bakgrunden är övertygelsen om att vi alla påverkas av att leva i ett samhälle som blir allt mer präglat av utseendefixering, kommersialiserng och sexuallisering men där unga flickor kanske är de som tar djupast intryck. Därför beslutade regeringen i november 2003 att starta projektet om unga flickors självbild.
Man riktar sig främst till ungdomar i åldrarna 10-14 år, i första hand flickor samt pojkar och vuxna i deras omgivning. Åldersgruppen har man valt eftersom denna blir en allt viktigare målgrupp för medier och marknadskrafter.
<span class=MR>Enkätkort</span>
­ Flickor är särskilt utsatta då en stor del av budskapen om hur man ska vara och se ut för att duga riktar sig till just dem. Men de lämnas ofta ensamma att möta floden av information och reklam.
­ Vi tror att såväl flickor som pojkar behöver motbilder och hjälp att se mer kritiskt på medier och reklambudskap, säger Maria Thisell, produktionsassistent för Sverigeresan Flicka.
Förutom aktiviteterna på området fick besökarna också ett enkätkort att fylla i med frågor som "Tycker du att det finns typiska flickintressen?" till undringar om hur reklam påverkar och vad man brukar se på teve eller göra på nätet.
­ Som uppföljning sammanställs enkäterna och vi skall bland annat kartlägga om det finns skillnader mellan olika delar av landet, säger Maria Thisell.
"Vill vi ha griniga surkärringar?". Flickas scenshow gisslar
fördomar och dolda budskap.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om