- Vi ska vara glada att 70 procent av befolkningen vill vara medlemmar i Svenska kyrkan, säger domprost Mats Hermansson.
Han jämför med antalet medlemmar som de olika politiska partierna i Sverige har.
- Det handlar om fem procent av befolkningen och de kan ändå göra något bra för samhället. Hur många goda saker kan då inte kyrkan göra som har så många medlemmar. Vi måste förstå att vi inte längre är en del av ett enhetssamhälle som håller på att tyna bort. Vi är ett mångkulturellt samhälle och om folk ser att vi gör något gott så vill man vara med.
Att en procent av befolkningen gått ur Svenska kyrkan anser Mats Hermansson inte vara oroande.
- Hur många har valt att lämna fackföreningarna sista tiden, frågar han sig.
Siffrorna på Visby domkyrkoförsamling har förbättrats sedan förra året då 317 personer valde att lämna kyrkan. I år är motsvarande siffra 210.
- Det är positivt för kyrkan, säger Mats Hermansson. Och på landsbygden är siffrorna mycket lägre.
Biskop Lennart Koskinen är inte heller oroad över utvecklingen.
- Det är en tråkig men begriplig reaktion, säger Lennart Koskinen. Visby stift är väldigt litet och kyrkoskatten är hög, 1:74 kronor. Att jämföra med en del Stockholmskommuner som ligger på 0:80 kronor. Många stockholmare som flyttar hit väljer att gå ur kyrkan för den höga kyrkoskattens skull.
Frivillig lösning
Men taket är nått nu för skattehöjning, menar Lennart Koskinen.
- Vi har nått smärtgränsen och kommer inte att höja utan får försöka spara istället och det är inte bra. För att kunna satsa på nya verksamheter behövs ju pengar.
Han vill ändra bestämmelserna så att man ska kunna välja vilken församling man vill tillhöra.
- Många sommargotlänningar säger att de gärna skulle betala till någon församling på Gotland. Här har de sina nära och kära och där känner de sig hemma, i sina födelseförsamlingar.
En lösning på kyrkans problem är, menar Koskinen, att en del av verksamheten sköts av frivilliga.
- Vi har mycket att lära av SKUT, Svenska kyrkan i utlandet. Där finns kanske en präst och en diakon allt arbete runt omkring sköts av frivilliga. Det är ju inte de anställda som utgör församlingen. Det är faktiskt församlingsborna. Och människor måste aktivera sig mera.
Ett viktigt dop
Det som kyrkan nu vill satsa på är unga föräldrar för att få dem att ta sina barn till dopet.
- Det har blivit allt färre som döper sina barn och det är oroande. I alla tider i alla kulturer har man välkomnat den nya människan och förundrats över livets mysterier. Och i Svenska kyrkan har man gjort det genom dopet. Det måste ändå vara trevligare än att bara anmäla barnets namn och födelse till Skatteverket.