"Ska vi bli som tjuren Ferdinand?"

Industrifackets ombud vid Storugns litar fullt på att Nordkalk kan ta tillräckligt miljöansvar vid eventuella provbrytningar. De är också kritiska till det motstånd som koncernens framtidsplaner möter.

Gotland2005-08-13 06:00
- Det är ju det här vi lever på sedan många herrans år. Vi följer bara vår kultur, säger industriförbundets ombud Tony Johansson.
Han ger inte mycket för argumenten som används bland motståndarna till provbrytningar och ett nytt brott på Bunge-täkten.
- De som protesterar är en massa sommarboende som inte förstår att vi måste leva när de har åkt hem också. Annars måste vi också flytta till Stockholm, säger han och poängterar att Nordkalks framtid inte bara berör 127 jobb.
- Det handlar ju om våra familjer också, och om hela traktens överlevnad. Om skolorna och butikerna och rörpularna - alla.
Tony Johansson tror inte på att det är en majoritet av bofasta gotlänningar i föreningen Bevara Ojnareskogen, och han litar inte på att föreningen har medlemmar som känner sig rädda för att gå ut med att de är emot Nordkalk.
- Jag tror nog att de flesta säger ifrån rätt tydligt om de känner sig drabbade, säger han.
När det gäller vattenfrågan menar Tony Johansson att man kan rena allt vatten med dagens teknik.
- Stockholmarna dricker ju sitt eget renade skitvatten. Men självklart kommer företaget att vara måna om vattentillgången. Det är deras ansvar, det måste dom. Finns det för stora risker kommer det inte att bli något tillstånd, jag tycker att det borde lugna alla.
Tony Johansson trivs väldigt bra på Storugns och vill inte byta yrkesbana. Det tror han att väldigt få på Storugns vill.
- Jag är processoperatör och jag stortrivs.
Anders Sjögren, som också representerar Industriförbundet, instämmer
- Jag tycker också att jag har ett bra jobb. Jag tycker att företaget lyssnar mycket på oss anställda, allt fungerar väldigt bra här.
Tony Johansson tycker också att man kan vända på miljöargumenten. Att bryta kalk på Gotland innebär inte bara miljöpåverkan här, det innebär också positiv miljöpåverkan ur ett internationellt perspektiv menar han.
- När vi bryter kalksten här bidrar vi till att minska föroreningar på andra håll. Kalken används för att rena andras skitiga utsläpp. Vi har den bästa råvaran för det här på Gotland och det tycker jag att vi ska vara stolta över
Om Nordkalks verksamhet på Gotland inte skulle kunna fortsätta efter 2009 vet han inte vad han skulle göra.
- Titta på vad vi har för jobb och jämför det med jobben som kommer hit till Gotland nu. De flesta här skulle behöva många års omskolning för att bli handläggare på något statligt verk. Och folk är olika, det passar inte alla att plugga. Och vad blir det kvar på norra Gotland om inte Nordkalk får vara kvar? Ska vi bli som tjuren Ferdinand och sitta och lukta på blommor. Det har vi faktiskt inte råd med, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om