"Ska vi lära våra barn säga förlåt?"
Ska vi lära våra barn att säga förlåt? Det var frågan som barnläkaren Lars H Gustafsson ställde när han föreläste på Rädda Barnens årsmöte i lördags.
Han lät åhörarna diskutera frågan en stund innan han fortsatte.
- För mig är det viktigt men även om man inte kan förlåta så kan man komma till en försoning. Det handlar om att gå vidare i en relation.
"Se barnet - se dig själv", var rubriken på föreläsningen.
- Hur ska vi vara med varandra? Hur ska vi vara med barnen? De är inte dumma och de ser hur mamma och pappa är mot varandra och mot andra vuxna.
Ett vanligt "förlåt" är när tonåringar säger: "förlåt att jag finns".
- Alltför många säger så. De känner en sorts skam när de upplever att de inte duger, ingen ser dem, ingen bryr sig och då måste det vara något fel på just mig. Skammen och skamvrån är något som kommer tillbaka alltmer i vår barnuppfostran och det oroar mig. Det måste gå att kommunicera med barnen och ungdomarna utan att få dem att känna skuld.
Föräldrar måste lotsa
Att kommunicera genom låt-texter till exempel, var ett bra tips. Om man råkar känna igen musiken som ungdomarna lyssnar på kan man hitta en text som kan föra samman en vuxen och en tonåring.
- De tror i allmänhet att vi inte har någon som helst kunnighet om dagens musik. Och ni har väl alla sett en vuxen som gör sig till tonåring och försöker vara kompis med sina tonåringar och deras kompisar. Det finns inget sämre alternativ. Men man kan gå till dem och ta in kunskap. Sen går man tillbaka till sitt eget och nästa gång har man lärt sig något av dem som kan vara bra att ha i relationen.
- Barnen föds i en hamn. Sedan ska de ut i öppna havet men först ska de passera en skärgård. Då behöver de en lots och det är vi vuxna som är lotsen. Kaptenen bestämmer färdvägen men är skyldig att ta hänsyn till lotsens rekommendationer.
Flitig författare
På frågor om internet och mobiltelefoner hade Lars H Gustafsson svar:
- Internet ger nya möjligheter till kontakt med andra och till inlärning. Det finns problem man kan råka ut för till exempel när ungdomar sitter hela nätterna och spelar dataspel. Då gäller det att få dem att stänga av och sova. Det gäller att hitta regler och det gäller för oss vuxna också.
Lars H Gustafsson är en av Sveriges mest kända barnläkare och har skrivit ett tiotal böcker om barn varav den mest kända är "Leva med barn", som kom ut första gången 1983 och som delades ut till alla nyblivna föräldrar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!