"Skadan tar flera år att reparera"
- Den skada du redan har orsakat genom att torgföra att det planeras prishöjningar på 30 procent kommer att ta minst fem år att reparera, oavsett om höjningen blir verklighet eller inte.De sa Lolo Sturén, Fröjel, till Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert, som i går var inbjuden till Svenskt Näringslivs sopplunch för att svara på frågor.
Ingen het stund
Det var höstens andra sopplunch som Svenskt Näringsliv arrangerade. Uppslutningen var god, ett 50-tal näringsidkare kom till Wisby hotells vinterträdgård. Men det hettade aldrig riktigt till. Frågestunden hann knappt komma igång förrän Anders Thomasson förklarade att man var tvungen att bryta och att Staffan Widlert hade ett flyg att passa. Å andra sidan tycktes inte frågeställarna stå i kö. Om det berodde på uppgivenhet eller på att de flesta frågor redan har ställt ska vi låta vara osagt.
Staffan Widlert inledde med att förklara att Rikstrafiken vid ett sammanträde i måndags hade uppe frågan kring förändringarna i Gotlandstrafiken och förslaget att höja priserna med 30 procent och minska antalet turer med 200.
Drastiskt förslag
- Men beslut tar vi inte förrän vid sammanträdet i november. Däremot är förfrågningsunderlaget till den kommande upphandlingen klart och det kommer att skickas ut i dagarna.
Han gav en kort bakgrund till förslaget om försämringar i Gotlandstrafiken och hur höjningen av oljepriset tvingat fram detta.
- Visst är det ett ganska drastiskt förslag med effekterna av det räcker bara att täcka 50 av de 110 miljoner kronor som vi får i ökade kostnader nästa år. Och det är rena turen att vi på Rikstrafiken har möjlighet att skjuta till resterande 60 miljoner kronor. Annars hade försämringarna blivit ännu värre.
Han beklagade sig över det dåliga avtal som hans företrädare slutit med Destination Gotland.
- Ett mycket märkligt avtal. Jag hoppas att vi slipper sådana i framtiden.
Om Rikstrafikens förslag blir verklighet är alltså för tidigt att säga. Bollen ligger hos regeringen. Det är den som avgöra om man är beredd att skjuta till mer pengar, och i så fall hur mycket, för att bibehålla nuvarande priser och turtäthet.
- Jag vet att regeringen tar frågan på stort allvar, men jag vet inte var det landar.
Koskinens farhågor
Biskop Lennart Koskinen var inbjuden som moderator och han inledde med att ställa några frågor till Staffan Widlert.
- Det känns som om diskussionen förs över våra huvuden. Och du förstår hur desperat man känner sig när man bjuder in en kyrkans man. Fast det passar ju bra i mötet med en generaldirektör, en gd, som bara är en bokstav från Gud. Det här är ju en regionalpolitisk fråga, vad är Rikstrafikens ansvar där?
Staffan Widlert svarade att det handlar mycket om regionalpolitik för deras del. Tillgänglighet är grundläggande. Därför är man till exempel på väg att lämna vissa delar av landet där tillgängligheten är mycket hög och satsa mer på de ställen där den inte är det.
Lennart Koskinen framförde farhågor kring vilka dramatiska konsekvenser Rikstrafikens förslag kan få för alla sektorer och människor på Gotland. Staffan Widlert förstår att det skulle få konsekvenser, men han tror inte alls att de blir så dramatiska som gotlänningarna vill göra gällande, även om han erkände att det är svårbedömt.
- Vi efterlyser en helhet från statens sida. Först visar man att man tror på Gotlands utveckling, flyttar hit statliga jobb och beslutar om ett Östersjöcentrum. Och sedan läggs ett sådant här förslag.
"Sätt er och lös knuten"
- Jag är plågsamt medveten om att vi beter oss underligt inom staten ibland, att vi ger konstiga signaler och dubbla budskap, svarade Staffan Widlert.
På en fråga vad som händer om oljepriset fortsätter att stiga, kanske rent av fördubblas svarade han att då kommer biljettpriserna att höjas ännu mer.
- Men i framtiden hoppas jag att vi är mogna att ta resonemanget om att kunna kombinera snabba båtar med höga biljettpriser med mer långsam trafik till lägre kostnad.
- Det kan bli så att vi gotlänningar får bära hundhuvudet bara för att staten och rederiet bråkar, sa Göran Nygren. Ni borde sätta er ned och försöka lösa upp knuten så att ni kan prata med varandra igen. Och då bör Ulrica Messing vara med.
God regional utveckling
Lolo Sturén läste ur Rikstrafikens årsredovisning där det står att deras övergripande mål är att bidra till en god regional utveckling, något han tycker rimmar illa med det förslag som lagts.
- Om man delegerar ett ansvar för att sluta avtal och det resulterar i ett dåligt avtal som kostar pengar så är det uppdragsgivaren som får ta den smällen. Därför bör regeringen skjuta till de pengar som behövs, förklarade han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!