Skalad ö-potatis en framtida nisch
Kommunens kostchef Inger Göthberg konstaterar att de flesta av öns skolor får så kallad "minutpotatis". Den kommer i regel från södra och mellersta Sverige, skalas, förkokas och vakuumförpackas i Ödeshög, skickas kall till Gotland och färdigkokas ute i skolköken.
- Vi kan inte hantera oskalad potatis i den utsträckningen. Färsk potatis ger fler tunga lyft, tar längre tid att koka och måste ofta efterskalas. Alla vill inte ha potatis med skal heller.
Enligt Inger Göthberg har kommunen dock inget emot lokala lösningar, så länge de ryms inom givna tids- och pengaramar.
Ekokommun Gotlands ekostrateg Bengt-Olof Grahn menar att frågan är komplex och att lokalproducerat inte alltid är det bästa miljöalternativet, frakterna inräknade.
- När det gäller potatisen är det mer en personalfråga än en produktfråga. Att jobba med lokala råvaror är en hantering vi varit tvungna att gå ifrån. Det satsas för lite på hur vi bereder maten. Vi måste få mer pengar per portion.
En annan begränsning är att EU:s lagar om offentlig upphandling förbjuder att man kräver lokalproducerat. Vad skulle då behövas för att gotländska skolbarn ska få gotländsk potatis i skolan?
Inger Göthberg, Bengt-Olof Grahn och kommunalrådet Eva Nypelius är eniga: ekonomiskt och miljömässigt konkurrenskraftig förädling till skalad potatis.
- Det borde kunna vara en nisch för några av våra duktiga grönsaksproducenter, säger Eva Nypelius, (c).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!