Skall begjutas med dieselolja

På torsdagseftermiddagen baxades den in på Gotlands flygmuseum, den stora flygplansmotor som i förra veckan bärgades från havsbottnen utanför Hoburgen.
Under en vecka har den stått i en varmhangar vid F 16 vilket medfört att sönderfallet börjat. Nu skall den begjutas med dieselolja under en månad för att bevaras i sitt ovanligt välbehållna skick.
Stefan Olofsson på Flygmuseet hoppas och tror att man nu får behålla motorn för gott och att den snart skall kunna visas för allmänheten.

Gotland2001-12-28 04:00
Det var 18 december som fiskaren Bennet Enbom och hans besättning landade en märklig fångst i Ronehamn, en stor flygplansmotor med tillhörande intakt trebladig propeller.
Efter undersökning av expertis konstaterades att motorn var amerikansk, från 40-talet, 1,5 ton tung och av märket Wright Cyclone, emanerande från en Boeing Flying Fortress, en så kallad flygande fästning.
Motorn transporterades in till F 16 i Visby och har förvarats där fram till i går. Så länge den betraktas som hittegods är det polismyndigheten som formellt ansvarar för förvaringen.
Att motorn under en vecka förvarats i en varmhangar har inte gjort den gott - tvärtom. Sönderfallet i form av korrosion har redan hunnit börja.
­ Ett halvt dygn efter att den hittades gick det ännu att dra runt motorn, kolvarna rörde sig. I dag går inte det men vi har nu påbörjat konserveringen.
­ Först rengör vi den från alla sjörester som lera och annat och sen begjuter vi den med dieselolja. Den har den bästa egenskapen för att bevara eftersom den sugs in i metallen, säger Stefan Olofsson.
Under en månad skall motorn hållas begjuten. Att den klarat sig så länge från tyngre rostangrepp på havsbottnen beror på olika faktorer.
Den har sjunkit ner i dyn och på platsen på 35 meters djup där den låg är det troligen relativt syrefattigt. Något som beror på dålig vattenkvalitet men i det här fallet varit till fördel.
<span class=MR>Hittegods</span>
Var motorfyndet till sist hamnar är ännu inte definitivt avgjort. Formellt behandlas fyndet som hittegods, det vill säga på samma sätt som om en upphittad cykel lämnas in. Om inte ägaren hör av sig inom tre månader tillfaller fyndet upphittaren.
­ Upphittaren vill att vi ska ha den, säger Stefan Olofsson. Formell ägare är amerikanska myndigheter men de var ointresserade när det gällde ett annat flygplan påträffat på havsbotten.
På sikt hoppas museet kunna visa upp motorn för allmänheten. Så länge den formellt hör till polismyndigheten som hittegods skall den dock förvaras i låst utrymme.
I dag hoppas man kunna identifiera motorn mera exakt. Detta genom att pensla på en syrablandning som lyfter fram motornumret via vilket man får fram tillverkningsår med mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om