"Skamfläckarna" i Roma renoveras och får nytt liv
I maj nästa år ska renoveringen av de tre före detta arbetarebostäderna i Roma vara klar. Till sommaren hoppas nuvarande ägare, bröderna Kent och Anders Pommer med familjer flytta in i sina nya sommarhus. Vi har varit på Gotland ett antal somrar och vid varje tillfälle har vi tittat efter om vi kunde hitta något sommarställe. Så fick vi syn på det här och slog till, säger Västeråsbon Anders Pommer.
Det säger Sigrid Andersson, som tillsammans med sin man Arne som är från Roma och som har bott i närheten av de gamla arbetarebostäderna vid Varplöse 1:21 i Roma. Hon berättar också att det från början fanns fyra bostadshus där mot i dag tre.
Från början var det sagt att man skulle riva de skandalomsusade före detta arbetarebostäderna vid infarten till Roma. Husen hade utsatts för omfattande skadegörelse. Den tidigare konkursade ägaren hotades också med 750 000 kronor i böter om inte husen var rivna före den 15 augusti i år. Det krävdes i samband med rivningen också en asbestsanering av husen vars fasader är klädda med eternitplattor.
Men eftersom den förre ägaren var satt i konkurs så hade konkursförvaltaren begärt att fastigheten med de tre boningshusen samt uthus skulle gå på exekutiv auktion. Utgångsbudet var satt till 15 205 kronor.
Fastigheten ropades in av Kent Pommer för 43 000 kronor. Byggnadsnämnden gick sedan med att ompröva sitt tidigare beslut om rivning och asbestsanering. De nya ägarna får i stället renovera fastigheterna. Men hur man ska göra är inte klart. Det finns flera alternativ.
<span class=MR>Kan behålla eterniten</span>
Ett alternativ är att behålla eternitbeklädnaden. Än så länge är det tillåtet ha sådan fasadbeklädnad. Ett annat alternativ är att eventuellt plocka av (asbestsanera) eternitplattorna och ta fram den gamla träfasaden, säger Anders Pommer.
Det är tillåtet för en ägare att själv ta bort eternitplattorna och sedan anmäla för placering på deponi. Men om en byggfirma anlitas, då krävs att den firman hare en anställd som är utbildad på asbestsanering.
Ett tredje alternativ för renoveringen är att göra en ny träfasad och behålla eternitplattorna innanför, säger Anders Pommer.
Vilket alternativ det blir har man inte bestämt sig för. Det handlar förstås om hur mycket pengar ägarna kan och vill satsa. Men det ser ut som att de nya ägarna har gjort en bra affär. även med renoveringskostnaden inräknad. I vart och ett av de tre husen finns två lägenheter.
<span class=MR>Renoveringen påbörjad</span>
Vi bedömde att det bästa är att renovera och återställa husen som de en gång var, säger Lars Hägerstrand, chef för kommunens byggnadsinspektion. Han bekräftar också att det är OK med de alternativ som Anders Pommer anger.
En handlingsplan har också lämnats in av de nya ägarna och planen är godkänd. Först skulle den helt igenväxta tomten röjas och de förfallna husens dörrar och fönster bommas igen. Detta sedan husen blivit en alltför spännande lekplats för barn.
Renovering av de första huset är också påbörjad, bland annat har nya fönster satts in och man har också röjt bort all sly runtom husen. Renovering av hus två och tre ska starta i nästa månad och allt skall vara slutfört till maj nästa år. Den 28 oktober ska det bli ny byggnadsinspektion för att kolla att röjning av tomten och igenbomning av husen är genomfört.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!