Skämt ris till lunch i skolor

En leverans av dåligt ris tros ha orsakat kräkningar hos flera elever under gårdagen.– Riset luktade väldigt illa, berättar Camilla Gustafsson, husmor på Högbyskolan i Hemse, en av de skolor som fått det dåliga riset.I dag kommer prover att tas.

Gotland2009-10-13 04:00
I går förmiddag, strax innan Högbyskolans 130 elever från förskoleklass till årskurs sex skulle få sin lunch, spred sig en underlig lukt i Högbyskolans lokaler.
- Ibland när man rensar avloppen på skolan så luktar det väldigt illa, så vår första tanke var att man rengjorde avloppen, berättar Camilla Gustafsson, husmor på Högbyskolan, om personalens första reaktioner.
- Men när vi insåg att det var riset det var fel på tog vi direkt beslutet att dra in riset. Det var nära på en panikartat situation innan vi visste vad vi skulle göra.
På Högbyskolan serverades i stället potatismos och pasta när riset dragits tillbaka.
Enligt uppgifter till GT ska flera elever ha blivit illamående och kräkts efter att ha ätit av skolmaten. Detta är dock uppgifter som Camilla Gustafsson inte känner till.
- Jag hoppas innerligt att ingen blivit sjuk av maten, säger hon.
Leverantören Keges bekräftade i går att flera skolor, bland andra Säveskolan i Visby, också hade hört av sig angåendet riset.
- Vi har sparat ris, både nedkylt kokt ris och okokt ris, och i morgon (läs i dag) ska man ta prover på det, berättar Camilla Gustafsson.
Högbyskolan lagar totalt cirka 650 potioner, då man levererar mat åt två förskolor, Tallen och Mullvaden, och till Garda skola. Från förskolan Tallen rapporteras att man reagerat på en underlig lukt på riset men att man ätit ändå.
Keges, som i sin tur får sitt ris från andra företag på fastlandet, är leverantör för alla Gotlands skolor, men hur många som drabbats av dåligt ris var i går kväll oklart.
Miljö- och hälsoskyddskontoret hade i går inte fått in någon anmälan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om