Skanska och Ikea redo på ön med Boklok-hus
Skanska och Ikea har sedan flera år en idé om billiga bra bostäder ett projekt man kallar Bo-klok och som resulterar i många, nyproducerade hus.Nu är man på gång till Gotland också. När socialdemokraterna i går bjöd in folk från byggbranschen, kommun, länsstyrelse med flera, berättade Carl Eklund, vd i Gotlandshem, att öns första Boklok-hus kan stå klart i vår. Om kommunen snabbt ändrar i planen och tillåter tvåvåningshus på A7-området.
Hyresgästföreningen kommer senare i år att bjuda in representanter för ett företag som bygger billiga, bra hus med ekologisk tonvikt. Och Gotlandshem hoppas att det blir något bra av Melonen (efter branden).
Carl Eklund ser gärna en tävling om bästa projektet. 54 lägenheter tror han går att klämma in.
Och så har vi en tomt mitt emot Motorcentralen på norr som kan bli aktuell att bygga på.
<span class=MR>Riksbyggen startar Apeln</span>
Och Riksbyggens vd Hans Lundin avslöjade att projektet Apeln i Visby, vid Palissaderna nedanför Åkermanska, faktiskt ska sjösättas nu, 13 år (!) efter detaljplanen blev klar.
Bottenplattan har varit klar sedan början av 90-talet.
Vi har nyligen beslutat att backa och gå tillbaka till den gamla planen. Eventuellt kommer vi att starta bygget under 2003.
Följer det planen så är det bara bra, noterade stadsarkitekten Christine Edström.
Riksbyggens Apelnprojekt ger 23 lägenheter som bostadsrätter.
Lilian Virgin, riksdagsman (s) kom med ett förslag:
Kommunen har ju byggklar mark på Terra Nova, varför inte upplåta den marken gratis till det företag som kan bygga bostäder? I gengäld skulle företaget få första tjing när nästa attraktiva tomtmark bjuds ut. Jag vet inte om det är möjligt att göra så men vill gärna framföra idén, sa hon.
<span class=MR>Flerbostadshus på Terra Nova</span>
Lars-Gunnar Wedin på tekniska förvaltningen berättade att det för första gången nu finns ett byggbolag som anmält intresse för att uppföra flerbostadshus på Terra Nova.
Det vore i så fall ett klart trendbrott.
Gunnar Flodin, ombudsman från Hyresgästföreningen, varnade lite för att de nya, billiga kompakta lägenheter som lanseras som räddaren i nöden, inte uppskattas av alla. Han pekade på att det finns områden där omflyttningen varit mycket hög varannan hyresgäst bytte bostad efter två år.
Detta motsades dock av uppgifter om att andra områden, av Boklokmodellen, inte haft några uppsagda hyreskontrakt alls.
Peter Stenberg från Vasallen och Kustparken i Fårösund välkomnar snabbt producerade flerbostadshus till Fårösund.
Visby har många områden som skulle kunna byggas på. Jan Lundgren varnade dock för att ett för stort ansvar för kostnaderna skulle lastas över på kommunen.
Detta sagt apropå Sonny Modigs föredrag där han bland annat tog upp just höga markpriser och saftiga avgifter och taxor som riskerar att skjuta låghyresambitionerna i sank.
<span class=MR>Byggjättarna kan också</span>
Sonny Modig visade åtskilliga exempel på att man kan bygga billigt i dag utan att det blir nödbostäder. Också de stora byggjättarna som Skanska och NCC är numera med och pressar priserna, företag som annars brukar nämnas i mindre smickrande ordalag som orsaken till de höga boendekostnaderna.
Men om kommunerna bjuder ut marken till högstbjudande finns det ingen chans att det ska bli billiga lägenheter, konstaterade Sonny Modig, möjligen med adress Gotlands kommun.
Han pratade om att bygga så att det blir en rimlig hyra. Var är då det? Enligt Boverket anses det som en rimliga, överkomlig hyreskostnad om hyran tar 25-30 procent av en familjs disponibla inkomst.
Men nya bostäder är i dag är nästan oöverstigligt dyra för de allra flesta.
Sonny Modig pekade på att bostadskrisen är både verklig och allvarlig. I Sverige byggs i dag cirka 20000 nya lägenheter per år. Bostadsbeståndet är på totalt fyra miljoner lägenheter.
<span class=MR>Kvar i 200 år minst</span>
Det betyder att varje lägenhet måste finnas kvar i minst 200 år innan den kommer att ersättas av en nyproducerad.
Under miljonprogrammet byggdes visserligen många dåliga hus som inte klarade att stå ute men med den takten behöver en lägenheter bara hålla i 30 år.
Han poängterade vikten av att man inte prutar på kvaliteten vid byggandet.
Förr var hög kvalitet en hederssak, i dag bygger man med virke som inte håller mer än tio år.
När hus som målats med slamfärg typ Falu rödfärg, möglar efter några år är det inte färgen utan virket det är fel på. Ett virke ska egentligen vara av så hög kvalitet att det inte behöver målas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!