Sveriges runt 350 000 hästar står för nästan en femtedel av allt gödsel som jordbruksdjuren producerar och som bidrar till övergödningen. Gödsel och urin från hästarna läcker ned i marken och vidare ut i våra vattendrag.
En statlig utredning som tittat på åtgärder som kan minska övergödningen, påpekar att det behövs nya regler för hästhållning. Utredarna har tagit fram flera förslag som de vill att Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska undersöka närmare.
Men om förslagen i sin nuvarande form blir verklighet kan det bli stora problem för många hästägare. Madelene Johansson, ledamot i styrelsen för Wisby ridklubb, berättar om sin spontana reaktion när hon läste förslagen.
– Herregud, hur ska det här gå. Det är väldigt höga krav, säger Madelene Johansson.
Ett av förslagen är att hästhållaren ska samla in hästgödsel även från hagar och förvara gödseln på ett säkert sätt. Ett annat är att maximera antalet hästar per hektar till två eller tre.
– Vi har inte så stora hagar, kommenterar Madelene Johansson.
Ytterligare åtgärder som bör utredas är att en hage bara ska få användas i tio år, att vattendrag genom en hage ska stängslas in och att en hage ska ha minst 80 procent intakt växttäcke.
– Att det inte får vara nedtrampat är det svåraste i det här klimatet, när det blir lerigt på vintern. Vilka kommer att kunna ha hästar? Bara de med mycket mark, säger Madelene Johansson.
Petra Jonsson från Stenkumla har sin häst stallad hos ridklubben. Hon tror också att det blir tufft om förslagen genomförs.
– Ingen kan ha häst, det slår omkull nästan alla verksamheter, säger hon.
Stefan Johansson är hästansvarig på LRF Gotland. Han vill inte sticka under stol med att övergödning är ett problem och tycker att alla har ett ansvar att hjälpas åt att minska den. Men han tror att det görs bäst utan att det regleras i detalj.
– Om vi ska få någon ordning på det så måste vi hjälpas åt. Men det måste ske på frivillig basis. Vi från LRF vill inte ha mer lagar och regler, det har vi hur mycket som helst redan.
Nu planerar Stefan Johansson för att få till en träff med hästägare på ön framöver.
– Vi får ju informera hästägarna om hur det funkar och att man kan göra en liten investering, till exempel med dränering eller hårdgörning av ytor.