Skarp kritik mot uppgörelsen
Riksdagsbeslutet om Sveriges försvarsstruktur 2005-2007 fattas först i dag, torsdag. Gårdagens maratondebatt präglades av skarp kritik mot regeringen och av den uppgörelse som i elfte timmen träffades mellan vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet.
Vid lunchtid mötte Seko försvars Magnus Olofsson, som lyssnade på debatten på plats i riksdagshuset, de gotländska s-ledamöterna Lilian Virgin och Carina Grönhagen.
?Jag förklarade hur medlemmarna och de anställda känner det och frågade om de hade ändrat sig. Det hade de inte.
Därefter presenterades dagens stora frågor: ?Försvar samt beredskap mot sårbarhet??budgetåret 2005? och ?Sveriges försvarspolitik 2005-2007?. På agendan fanns regeringens förslag, tio reservationer och?47 namn på talarlistan. På plats 45: Lilian Virgin.
Regeringen fick hård kritik från de borgerliga partierna. Bland annat för dåligt ledarskap, otydliga linjer och för att man inte sökt en uppgörelse med bredare politiskt stöd. Sällan har ett så stort beslut skapat sådan bred oenighet i riksdagen.
Medan debatten fortsatte hölls en presskonferens på annan plats i riksdagshuset. Där presenterades en i sista stund tillkommen uppgörelse mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Enligt den ska K4 i Arvidsjaur läggas ner men antalet arbetstillfällen där tryggas.
Undermåligt beslutsunderlag
Överenskommelsen präglade stora delar av eftermiddagens debatt. Klockan 15.40 yrkade Tone Tingsgård, s, att regeringsförslaget skulle återremitteras till försvarsutskottet, för att infoga de nya delarna. Det lär innebära att vänsterpartiet ger regeringens förslag majoritet. V:s Camilla Sköld Jansson och Peter Pedersen stod dock kvar vid sina beslut att rösta med de borgerliga, då de anser att beslutsunderlaget är undermåligt.
Försvarsminister Leni Björklund fick försvara överenskommelsen och påpekade att det inte handlade om att behålla K 4 och därför inte påverkade försvarsbudgeten. Alliansen släppte ett pressmeddelande och beklagade att vänsterpartiet ?återigen agerar dörrmatta åt regeringen?, medan debattens vågor gick så höga att talman Björn von Sydow stundtals fick ingripa för att få ledamöterna att vänta på sin tur.
Är inte de drabbade i exempelvis Östersund och Visby värda samma trygghet? undrade Else-Marie Lindgren, kd, som yrkade avslag.
Och så fortgick debatten.
Klockan 19.40 intogs podiet av talare nummer 25, försvarsberedningens ordförande
Håkan Juholt, s. Då gapade de flesta riksdagsbänkar tomma. Juholt menade att försvarspolitikernas samsyn kring omstruktureringen var påtaglig och ?inte kunde beskrivas som annat än historisk?.
?Misstag har begåtts längs vägen, men färdvägen är klar och tydlig och vi är många som står bakom den.
? Efter att ha läst reservationerna tror jag att det finns goda skäl att anta att den fortsatta förändringen av det svenska försvaret, kommer att frodas i de breda majoriteternas gynnsamma jordmån.
Försvarsdebatten återupptas på torsdagsmorgonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!