Skärpta elever tävlade på Donner Picknickmat och festmenyer i kockmästerskap på hög nivå
Donnergymnasiets eget kockmästerskap avgjordes i går.Med granskande ögon och allvarliga miner följde domarna hur råvaror förvandlades till picknickmat och festmenyer.Gott handlag och god hygien var viktiga saker i bedömningen, men lika viktiga var kreativitet och nytänkande och att maten var vackert upplagd.
Det säger Thomas Fredriksson som är lärare för de treor som går på Donnergymnasiets hotell- och restaurangprogram i Klintehamn.
Och visst fick Donners egen kocktävling eleverna att "skärpa sig". Hela förmiddagen arbetade de koncentrerat med att lagvis arbeta sig igenom tre tävlingsmoment: En picknickkorg, en festmeny och en "fastfood-rätt" som skulle kunna ätas i språnget utan vare sig bestick eller tallrik.
Vissa ingredienser var givna, men det fanns ändå gott om utrymme för kreativitet.
<span class=MR>Granskning</span>
Medan de sju tävlande omsorgsfullt arrangerade vackra förrätts-toaster och läckra baguetter så gick domarna Lars Wahlström, från Donner, och Hans Buhre och Jonas Bergstrand från företaget Foodmark omkring och granskade elevernas handlag med råvarorna och deras hygien i köket.
Särskilt imponerade var de av Christian Buskas och Per Norman. Lugnt och säkert arbetade de sig fram genom de olika tävlingsmomenten.
Det är många detaljer att tänka på, men det gäller att ta det lugnt, annars blir det bara pannkaka av allting, förklarade Christian.
<span class=MR>Ingen pannkaka</span>
Men det blev ingen pannkaka. Det blev en festmeny med skagentoast och köttgryta med ris. Som fastfood presenterade de en spagettisoppa och i picknickkorgen låg en vitlöksbaguett med kyckling och curry.
Båda hade gott handlag, var skickliga med att lägga upp maten snyggt och hade dessutom hela tiden ordning och reda på sina arbetsbänkar.
Att de dessutom diskuterade anrättningarna med varandra imponerade djupt på Hans Buhre och Jonas Bergstrand.
När dagen var över stod det därför klart att årets kockar på Donner hette just Christian Buskas och Per Norman.
Christian har redan bestämt sig. Han tänker bli kock efter skolan:
Det är kul att laga mat helt enkelt, förklarar Christian.
<span class=MR>Nya trender</span>
Hans Buhre och Jonas Bergstrand från livsmedelsföretaget Foodmark är intresserade av att följa kocktävlingar som denna på Donnergymnasiet.
Genom att träffa unga kockar får de känna av nya trender och se hur företagets produkter hanteras i köken.
Både Hans och Jonas är själva kockar i grunden och de tror att en del av de elever som de mötte på Donnergymnasiet kan bli riktigt duktiga med tiden:
<span class=MR>Utvecklande</span>
Att vara med om en kocktävling är utvecklande. Och vem vet, någon av de här eleverna kan kanske att ingå i kocklandslaget med tiden.
Några av dem är ju riktigt proffsiga, konstater Hans Buhre och Jonas Bergstrand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!