Skarven inför ministerns ögon
Skarven är ett problem för både yrkesfiskare och fritidsfiskare. Det fick jordbruksminister Ann-Christin Nykvist se med egna ögon vid en båttur till Laus holmar i går.
På holmarna, Storholmen, Gräsholmen och Skarpholmen har storskarven ökat explosionsartat. Det var 1992 som den började häcka på Lilla Karlsö och sedan 1995 har den funnits på Laus holmar.
Ersättningskrav
Nu häckar 2 600 par, i huvudsak på Skarpholmen, som ortsbefolkningen döpt om till "Skarvholmen". Holmarna ingår i EU:s ekologiska nätverk, Natura 2000. Naturvårdsverket äger holmarna som är fridlysta.
Inte ens jordbruksministern fick dispens för att gå i land på holmarna men kom nära med båten som kördes av Tommy Andersson, Gotlandscharter.
- Skall skarven ta all vår fisk så måste vi få ersättning för det, sa Sigvard Henriksson. Vi håller på med flera olika miljöåtgärder för att fisken skall överleva i Östersjön och så tar fåglarna alltihop.
Regringsuppdrag
Ann-Christin Nykvist lyssnade och förstod.
- Jag skall ta med alla åsikter och se till att man sätter in förebyggande åtgärder för att hålla beståndet på en accepterad nivå. Det kan bli frågan om jakt om problemen blir för stora, sa jordbruksministern. I torsdags fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att utarbeta ett underlag både för skarv, gäss och säl. Problemet finns på flera platser kring Östersjön och även i många insjöar i Sverige.
Fullständigt kaos
Hon hade förståelse för att fiskarna får sina redskap förstörda och även för att fångsterna minskar.
- Jag förstår mycket väl att det är ett stort problem för er, sa hon. Men jag vill inte uttala mig om var skarvarna skall finnas i framtiden. EU värnar om mångfalden i naturen men var går gränsen. Det finns olika intressen och näringar som måste få säga sitt. Redan nu har vi metoder som kan decimera stammen av skarv.
Under båtfärden, där även ordförande i Gotlands fiskeriförbund, Lars Broman, var med, diskuterades fisket i framtiden.
- Det är fullständig kaos för fiskarna nu, sa Lasse. Från 2008 är det förbjudet att fiska med drivgarn. Man höjer skrotningsbidraget och det blir fiskestopp för torsk under hela nästa år. Frågan är vad vi ska satsa på.
Smärtsamma beslut
Ann-Christin Nykvist presenterade ett tio punkters program för ett hållbart fiske i framtiden. Programmet innehåller 40 olika åtgärder för att skapa en fiskeripolitik i balans med ekosystemen, som stöttar sysselsättningen på landsbygden och som ger konsumenterna en tydligare information.
- Man måste acceptera smärtsamma beslut, sa hon. Arbetet med att minska miljögifter och övergödning kommer regeringen att fortsätta att driva med kraft.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!