Därför träffades man i helgen för att diskutera samarbete inför framtiden och få tips och råd av varandra.
- Vi har ännu det småskaliga kustfisket kvar medan ni har kommit längre, närmare slutet, om man säger så, sa Lena Talvitie, ordförande för Österbottens yrkesfiskare.
De problem som fiskarna i de båda länderna delar är skadegörelsen av säl och Skarv. I Finland finns certifierade säljägare för 680 sälar.
- Av dem tar vi hälften ungefär. Det är ingen lätt jakt, att jaga sälar, sa Guy Svanbäck, fiskerikonsulent i Österbotten.
Han visade en del hantverk av sälskinn som tillverkats i ett projekt. Det var vackra mössor och vantar, bälten och Lena Talvitie hade en jacka av sälskinn på sig.
- Det är sånt här som sälen ska användas till, sa hon.
Skarven blir ett allt större problem för fiskarna.
Fula och skräper ner
- Men det kommer att lösa sig av sig självt, sa Lena. När de kommer närmare land, in i skärgården hos stockholmarna och skräpar ner. Då blir det annat. De är både fula och skräpar ner, sånt vill inte sommarstugeägare ha.
Under helgen diskuterade fiskarna framtiden för fiskarna.
- Det handlar mycket om att ta tillvara kunskapen av de äldre fiskarna så att den kan föras över till de yngre. Fiskeflottan blir allt mindre men det finns också en del yngre som vill börja. En tanke är att ha ett internationellt arbetsbyte som går ut på att gotlänningarna åker över till Österbotten och fiskar och tvärtom. Då lär man sig av varandra, sa Rolf Gydemo, fiskerikonsulent på Gotland.
I Finland finns en kustaktionsgrupp, som drivs som ett Leader-projekt. Målsättningen med programmet är att bibehålla och skapa nya arbetstillfällen inom fiskerinäringen. Målsättningen är också att utveckla svenska Österbotten till ett fönster mot Sverige och övriga Norden kring kunskap och kulturutbyte.
Ordförande
Lena Talvitie är också ordförande för fiskarkvinnorna i Österbotten och vice ordförande för Finlands yrkesfiskare.
- Vi har haft en del projekt för kvinnorna men problemet är att hemma, liksom här, har de flesta fiskarkvinnor ett annat jobb. Tiden räcker inte till för dem att engagera sig.
Själv driver hon fisket tillsammans med sin man och deras son.
- De fiskar och jag kör ut fisken. Vi säljer hela vår fångst själva. Men vi kan även byta, jag kan var med och fiska och då får någon av dem köra ut fisken, sa Lena.
Lax och sik
De fiskar mest lax och sik och någon gång också abborre och gädda.
Besöket på Gotland förkortades med en halv dag eftersom turlistan på Destination Gotland ändrades efter de hade bokat sin resa. Det gick nämligen ingen båt på lördagen så som de hade tänkt. Men de hann med besök på länsstyrelsen, fiskfabriken i Ronehamn och Herrviks hamn, lotsade av Lasse Broman, Gotlands fiskareförbund, innan de måste åka hem.
- Det var kallt här, sa Lena. Jag tog inte så mycket kläder med för vi skulle ju söderut.