Skattebetalarna får betala miss

Det låg inga ekonomiska oegentligheter bakom turerna kring fjolårets Kammarmusikfestival.Däremot tänker kommunen kräva tillbaka pengar från kommande upplagor av festivalen.- Vi har gett dem ett nödlån, säger Anne Ståhl Mousa (s).

Anne Ståhl Mousa (s).

Anne Ståhl Mousa (s).

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-03-24 04:00
Det blir skattebetalarna som får stå för en del av fiolerna efter underskottet på 212 000 kronor från förra årets Kammarmusikfestival.
Det bestämde kultur- och fritidsnämnden i går.

Moraliskt ansvar
De 100 000 kronor kulturföreningen Roxy räknat med att få från statliga Kulturrådet efter löften från Inger Harlevi (m) kom aldrig. Pengarna räknade Roxy in i budgeten när föreningen fick uppdraget av Kultudralen att arrangera fjolårets festival.
Underskottet späddes sedan bland annat på av att omkostnaderna för artisterna i festivalen blev högre än beräknat.
Pengarna har redan betalats till Roxy, för att föreningen inte ska gå omkull.
- Vi har ett moraliskt ansvar för de 100 000 kronorna, och ska betala dem solidariskt som medborgare. De övriga 112 000 kronorna ska vi ha tillbaka från kommande festivaler. De ska betraktas som ett nödlån, säger Anne Ståhl Mousa, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
I går fick politikerna i nämnden en muntlig redovisning av de två oberoende revisorer från en Stockholmfirma som granskat härvan kring fjolårets Kammarmusikfestival.
Genomgången bekräftar att det saknats skriftliga avtal mellan de inblandade parterna, och att Roxy arbetat febrilt med att få fram sådana.
Avsaknaden av skriftliga avtal gör det svårt att efteråt fastställa ansvarsfördelningen.
Alla inblandade parter har ett ansvar för den uppkomna situationen.
Inga ekonomiska oegentligheter har förekommit.

Alla är delaktiga
Även om revisorerna ger Roxy mycket beröm för sitt arrangemang och sina ansträngningar att få till ett skriftligt avtal med de övriga parterna, är inte heller kulturföreningen utan ansvar, anser politikerna:
- Alla är delansvariga. Roxy borde kanske ha jagat ännu mer efter ett avtal, säger Anne Ståhl Mousa.
Revisorerna har inte kommenterat att nämndens ordförande Inger Harlevi suttit på flera stolar, men det gör däremot Anne Ståhl Mousa.
- Ingers många engagemang har inte bidragit till att göra saken klarare. Det har varit svårt för Roxy att veta om hon talat som ordförande för kultur- och fritidsnämnden eller som ledamot i Kultudralen.

Styrgrupp med mandat
Revisorerna rekommenderar Kammarmusikfestivalen att i framtiden utse en styrgrupp med tydligt mandat, och att fastställa en realistisk budget.
Staffan Scheja sade sig i går inte ha tid att kommentera kommunens krav på återbetalning av delar av underskottet.
GT sökte även förgäves Inger Harlevi.




















Detta har hänt:
Den 8 januari kunde GT avslöja att Kammarmusikfestivalens underskott på drygt 200 000 kronor för 2009 hamnat hos skattebetalarna.
Huvudman var Kultudralen, bolaget som jobbar för att utveckla S:t Nicolai ruin som musik- och kulturarena, medan Kulturföreningen Roxy arrangerade Kammarmusikfestivalen.
Inger Harlevis (m) dubbla roller som kultur- och fritidsnämndens ordförande och styrelseledamot i Kultudralen förvirrade de inblandade. Enligt ett protokoll som GT presenterat lovade hon Roxy att Kultudralen skulle ta fullt ekonomiskt ansvar för underskottet.
Men Kultudralens ordförande Jan Lundgren fick inget veta och sade att bolaget inte kommer att täcka underskottet. Det gjorde istället kultur- och fritidsnämnden, alltså skattebetalarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!