Skatter och landsbygd i kulturserie på Sudret
Silverskatterna från vikingatid, Linnés besök på Gotland och om förändringar på landsbygden och dess konsekvenser. Det är några av ingredienserna i föreläsningsförbundets ambulerande kulturserie 2007.I år har turen kommit till Sudret, där elva socknar har föreläsningar, utställningar och underhållning med start den 17 januari i Grötlingbo och avslutning i Öja den 28 mars.
- Vi tycker det här är ett väldigt bra program. det ligger ett oerhört stort arbete bakom detta. Vi hoppas också att inte bara de som bor på Sudret kommer. Även nordergutar är välkomna, säger Föreläsningsförbundets ordförande Roland Olsson.
Grötlingbo
Karl-Axel Pettersson i Havdhem, tidigare ordförande, är den som har lagt ner det stora jobbet på att få till årets kulturserie, där närmare 50 personer har engagerats.
- Det här är ett program som egentligen följer en viss tidsordning, där vi börjar i Grötlingbo med vikingatidens silverskatter. Majvor Östergren ska berätta om olika teorier till varför man grävde ner skatterna. Var det svartgods? Var det offerriter eller för att gömma silvret för andra besättningsmän? Forskarna har ännu inte hittat svaret, säger Karl-Axel Pettersson.
Sundre och Hamra
Den 24 januari är det Sundres tur. Där föreläser Marita Jonsson över ämnet "Linné på Gotland".
Den 31 januari har föreläsningsserien förflyttats till Hamra bygdegård. Torsten Gislestam berättar om "Bondeseglation på Sudret under 1800-talet.
Hamrakvinnor framför ett spel om "Den stora sjökatastrofen". Det handlar om ett större fartyg som hette Alfhilde som gick under år 1829. Fjorton hamrabor omkom.
Havdhem och Fidegården
Nästa socken i ordningen blir Havdhem den 7 februari. Där har en arbetsgrupp dokumenterat samhällets utveckling. I bygdegården presenteras då "Korsby 1899-1999" med foton, porträtt och kartor.
En vecka senare, den 14 februari handlar det om "Beredskapsminnen 1939-45". Det är Claes Jacobsson med flera som i Fidegården redovisar att försök till dokumentation av beredskapstiden på Sudret.
Vamlingbo och Näsudden
Under helgen 23-25 februari har man i Vamlingbo en konstutställning med verk av amatörer, en litteraturutställning kallad "Tryckt och tänkt på Sudret" och föreläsning om litteraturen av Calle Brobäck.
Helgen avslutas med konsert av sångsällskapet NS. Som avslutning på månaden så blir det i Siltegården den 28 februari skrönor och visor med Arne Ohlsson och Berra Alvengren. Den 7 mars blir det om förnyelsebara energikällor i Vattenfalls visningslokaler på Näsudden.
Suderkatalog på Ekegården
Den 10 mars är det hantverks- och företagsutställning och seminarium på Ekegården och på samma ställe dagen därpå blandat sångprogram med Gothems pastoratskör.
I samband med utställningen på Ekegården har man tagit fram en företagskatalog för de elva socknarna på Sudret. Katalogen ska delas ut vid utställningen men även bli ett gruppkorsband som senare ska gå ut till sommargotlänningar men även fast boende.
Hablingbo och Öja
Den 21 mars är man i Hablingbo bygdegård. Där handlar det om hur landsbygden har förändrats och samtal om konsekvenser av detta.
Den 28 mars avslutas kulturserien i Öja bygdegård med en informations- och frågekväll, "Nutid och framtid". Medverkar gör landshövdingen samt tre av kommunalråden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!