Skatteverket ger rederiet bakläxa

Rederi AB Gotland har gjort felaktiga skatteavdrag i samband med ett fartygsbygge och ska betala över två miljoner kronor i skatt.

Rederi AB Gotland gjorde felaktiga skatteavdrag för konsulttjänster i samband med ett fartygsbygge.

Rederi AB Gotland gjorde felaktiga skatteavdrag för konsulttjänster i samband med ett fartygsbygge.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-12 11:00

Ändringen gäller för 2016 och totalt ska Rederi AB Gotland betala 2,27 miljoner kronor i skatt och skattetillägg. Efter att Skatteverket funnit att bolaget lämnat flera oriktiga uppgifter har de räknat upp deras skatteunderlag med 7,8 miljoner kronor. Huvuddelen av det kommer från den då pågående nybyggnationen av M/S Visborg. Vid Skatteverkets granskning framkom det att bolaget haft konsultkostnader på 7,66 miljoner kronor i samband med fartygsbygget som bolaget gjort avdrag för, vilket de enligt Skatteverkets bedömning inte hade rätt av göra.

I Skatteverkets beslut finns flera mindre poster. Bland annat konsulttjänster under bolagets skatteprocess samt sponsringsavtal med föreningar, kostnader som inte heller var avdragsgilla. Utöver det har bolaget missat att betala in viss löneskatt. Bolaget får också bakläxa för en villa i Visby som bolaget äger. Den är på 202 kvadratmeter och ligger i norra Visby, vid havet i ett "attraktivt läge". Bolaget har hyrt ut fastigheten till en högt uppsatt inom företaget, som har betalat en hyra på 6 000 kronor i månaden. Skatteverket menar att bostadsförmånen är värd nästan 16 000 kronor i månaden, vilket gör att bolagets arbetsgivaravgifter skrivs upp med 46 000 kronor.

Efter ändringen räknar Skatteverket med att bolaget 2016 gjorde en vinst på nästan 195 miljoner kronor. Rederi AB Gotland har till den 28 oktober på sig att betala in skatten, men har också möjlighet att överklaga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!