Skattplundrare härjar i Lärbro och Stenkyrka
Än en gång har Sivert Larssons åker vid Stora Vikers i Lärbro fått ovälkommet besök. I ljuset av fullmånen har den nysådda åkern sökts igenom av skattplundrare med metalldetektor.- De är beredda att ta risker, konstaterar Sivert Larsson.En känd fyndplats i Stenkyrka har också haft besök av skattplundrare.
När Siverts son Kalle drog över den nysådda åkern med välten i lördags såg han färskare spår än så. Överallt fanns fotspår och här och där syntes gropar där någon hade grävt med spade och skottat igen.
- Skattplundrare, konstaterar Sivert.
Han har varit med om det här förut. När han började arrendera den här åkern hade han haft besök av plundrare varje år: 1998, 1999 och 2000 var de här. Sedan sådde han igen marken och under de år som den låg i vall var det lugnt, men i höstas plöjde han upp den igen och nu är också plundrarna tillbaka.
Ladugården skymmer sikten
Skattplundrarna verkar vara förslagna. Sivert tror att de har behövt jobba ett minst ett par nätter för att hinna söka över den tre hektar stora åkern så systematiskt som de tycks ha gjort, av spåren att döma. Och det handlar om en åker som ligger öppet. Vore det inte för det faktum att ladugården skymmer sikten från boningshuset så skulle plundrarna lätt kunna upptäckas.
- De verkar vara beredda att ta risker och de återkommer hit gång på gång. Det borde betyda att de har hittat någonting här förut, funderar Sivert Larsson.
Och de är listiga också. De kommer alltid när det är fullmåne. Då kan de operera utan belysning.
Sivert är övertygad om att det är två personer som varit inblandade. Den ena har haft stövlar och den andra har burit grova kängor, det tycker han sig kunna uttyda av de fotspår som syns över hela åkern.
Nu har han polisanmält händelsen och hoppas att plundrarna snart ska avslöjas:
- De är ju modiga, så någon gång gör de väl bort sig och åker fast.
Stora Vikers i Lärbro är inte den enda platsen som haft besök av skattplundrare. Arkeologen Majvor Östergren, som ju har gotländska silverskatter som sin specialitet, upptäckte spår efter plundrare när hon var ute och gick på Sten Högbergs marker vid Garde i Stenkyrka i helgen. Han har också polisanmält saken.
Majvor Östergren är bedrövad över att plundrarna är i farten igen, men hon är inte särskilt överraskad:
- Så här brukar det vara nästan varje vår och höst. Plundrarna återkommer till samma platser och hittar nya föremål som har plöjts upp. I och med att de hela tiden kommer tillbaka så måste det ju vara lukrativt, men det handlar inte bara om ekonomiska värden, det är också stora vetenskapliga värden som går förlorade, säger Majvor Östergren.
Svårt att se spåren
I dag kommer Majvor Östergren att åka ut till andra fyndplatser som brukar besökas av plundrare för att undersöka om de har haft besök nyligen. Det är inte lätt för markägarna att se spåren efter plundrarna. När åkern är sådd brukar man ju inte vilja gå ut i den. Det som avslöjar plundrarna brukar vara fotspåren. De går i raka rader med korta steg och här och var lämnar de efter sig små gropar där de grävt efter silver.
Majvor Östergren misstänker att det är personer som bor på Gotland som håller på med det här. Det är de som kan ha koll på när åkern plöjs och när den har blivit sådd.
För ungefär femton år sedan greps tyska och engelska ligor med skattplundrare som opererade på Gotland. Den gången lyckades man komma plundrarna på spåren genom att polis och åklagare samarbetade med hembygdsrörelsen och enskilda arkeologer. De satt på vakt vid färjan och slog larm till polisen när någon misstänkt bil körde ombord.
- Kanske måste vi göra något liknande igen. Det går att ta plundrarna om man samarbetar, säger Majvor Östergren.
Att gå med metalldetektor på platser där silverskatter har påträffats räknas som ett grovt brott mot fornminneslagen. Straffet för detta brott kan som mest bli fyra års fängelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!