I en tjänsteskrivelse till Region Gotlands arbetsutskott har måltidschefen Josefine Jessen beskrivit "kraftiga kostnadsökningar för måltidsverksamheten". Där skriver hon att grossister höjt priset med på livsmedel med mellan 10-40 procent.
– Vi såg ökningarna när vi fick se de nya priserna från våra grossister i början/mitten av februari, säger hon.
Enligt det avtal som finns mellan grossisterna och Region Gotland får de justera priserna fyra gånger per år. Detta gör att priserna kan höjas ytterligare under året, utan att Region Gotland kan byta leverantörer.
– Avtalet ser ut som det gör och det är inget ovanligt, just med tanke på att saker och ting kan hända. Men man får inte glömma bort att grossisterna också kan sänka priserna. Just nu är det speciella omständigheter och det i kombination med rätt underlag så godkänner vi större prishöjningar än i normalfall.
Menyn för året är satt sedan tidigare. Gör man ingen förändring gällande ingredienser av de offentliga måltiderna räknar Jessen med en kostnadsökning på omkring 3,1 miljoner.
– Det är en teoretisk ökning på tio procent vilket innebär tre miljoner mer. Det är dock bara en beräkning av verkligheten och vi vet inte hur framtiden ser ut.
Trots ökningarna vill Josefine Jessen inte justera menyerna efter kostnaderna.
– Att justera menyn skulle samtidigt ge mycket negativa effekter på kvalitet i form av förändrat utbud, variation och upplevd kvalitet, skriver hon i skrivelsen.
I skrivelsen nämner man möjligheten att införa fler sopp- och korvmåltider, som är billigare än till exempel fet fisk och kött. Vidare föreslår man justeringar i utbudet av råkost- och grönsaksutbudet eller bland standardtillbehör som mjölk och knäckebröd.
– Det går att fundera på om det är saker som man skulle kunna plocka bort för att sänka tillbehören. Det återstår att se om vi får uppdraget att göra justeringar, något vi inte har fått idag.
Redan i mitten av april aviseras ytterligare prisjusteringar från grossisterna, den andra för året. I maj justeras de på nytt.
– Då ser vi på ökningar och om vi vill kräva in något underlag för någon produkt.
Regionstyrelseförvaltningens bedömning är att man fortsatt ska arbeta utifrån den planerade menyn och recept. Samtidigt ska man återkomma till budgetberedningen i maj med uppdaterad information.
Anser du att budgeten behöver revideras?
– Det har jag inget svar på just nu.
Känner du någon oro för måltidernas kvalitet?
– Oron framöver är kring världsläget överlag. Jag ser ingen oro för måltiderna där vi har en god dialog med politiken.
Gotlands Allehanda har också tagit del av Region Gotlands kostnader för drivmedel och el. Ytterligare två poster som ökat kraftigt sedan årsskiftet. Sett över fyra års tid, från 2019 till 2022 finns betydande skillnader mellan åren. Något som regiondirektör Peter Lindvall ser allvarligt på.
– Det är mycket oroande eftersom det påverkar hela värdekedjan från producent till konsument samt att det är internationella krafter som vi på Gotland kan påverka i väldigt liten utsträckning, säger han.
Kostnaderna för biogas uppgick exempelvis år 2019 till 341 188 kronor under samma period 2022 landade den kostnaden på 448 093.
Finns det något som tyder på att kostnaderna inte ka fortsätta öka?
– Nej, vi ser inte sådana signaler i dagsläget.
Kostnaderna för el har ökat från 8 522 596 kronor till 9 466 743. Ser man på kostnaderna för bensin och diesel har kostnaderna ökat från 2 035 049 kronor till 2 958 346 kronor.
Jämför man perioden januari–mars 2019 och 2022 har kostnaderna för drivmedel och el tillsammans med livsmedel ökat med närmare 5 100 000 på bara tre månader under början av året. Slår man ut kostnaderna på hela året handlar det om ökade kostnader på omkring 20 miljoner kronor.
– Vi får svårt att parera detta i vår innevarande budget för att hantera dessa ökningar. Vi följer det noga och är transparenta mot våra nämnder och utesluter inte att vi behöver diskutera i termer av tilläggsanslag för att kunna klara vår budget.
Om det skulle bli aktuellt att dra in på något för att täcka upp för ökade kostnader är för tidigt att säga. Regiondirektören öppnar dock för att se över om man kan vara mer kostnadseffektiv.
– Vi behöver hela tiden vara kostnadsmedvetna och framförallt ha en diskussion om våra kvalitets- och servicenivåer och om dessa ska ändras givet kostnadsökningarna.