Som vi berättade nyligen har byggboomen under pandemin inneburit febril verksamhet vid öns brädgårdar. Att byggföretagen gynnats råder det ingen tvekan om, men allt är inte guld och gröna skogar.
Sedan pandemins start i fjol har priserna för trävaror ökat med 32,7 procent och branschen larmar om materialbrist.
Vissa gotländska byggföretagare tycker att problemen överdrivs, däribland Rolf Ahlgren, som driver firman R. Ahlgrens Bygg.
– Jag vet inte jag. Jag har i alla fall inte märkt av det där så mycket, säger han.
Men om man pratar med till exempel Roberth Dahlberg, vd för Kibbas Snickarservice, hörs andra tongångar.
– Ja, det är helt galet nu. Jag fick information under dagen om att en panel jag behöver till ett hus har en leveranstid på 54 veckor.
De långa leveranstiderna och oberäkneliga prisökningarna leder till att verksamheten blir svårplanerad, framhåller Roberth Dahlberg.
– Det är svårt att sätta något slags indexreglering när det kan skjuta 30 procent i höjden på kort tid. Så det är med en jäkla rädsla vi planerar in byggprojekt i höst och nästa vår, för man kan inte veta var vi landar med materialpriserna. Det är inget som sänker oss, men man måste ha de bitarna i åtanke hela tiden, säger han.
En del byggföretag ute i landet har börjat hålla egna lager för att säkerställa materialtillgången, trots att leverantörerna avråder från det.
– Det sägs hela tiden att vi inte ska hamstra, för då räcker det inte åt alla. Sen funkar det inte göra så med vissa typer av material. Trä kan till exempel inte bli liggande hur länge som helst, säger Roberth Dahlberg.
Enligt honom förklaras den situation som uppstått inte bara av pandemin. Den blev snarare den utlösande faktorn.
– Det här är resultatet av en världsekonomi där alla har rullande lager. Man vill sälja maximalt och ha så låga lagerkostnader som möjligt. Och det är svårt för en enskild att göra avsteg från det, för då hamnar man på efterkälken.
Roberth Dahlberg önskar att såväl näringslivet som staten och privatpersoner börjar ta ett större ansvar.
– Vi behöver alla sansa oss en aning. Man kanske inte måste beställa två identiska hus på 300 kvadrat styck, som gärna får vara klara till i höst. Och det offentliga måste kanske inte lägga alla sina underhållsarbeten under den period vi har som mest att göra med sommarhusen.