Skepsis och vanmakt kring kalkbrottsplaner

I går kväll samlades de, som på olika sätt är berörda eller intresserade av det planerade kalkbrottet mellan Rute och Bunge.
Oro, vanmakt och en stor skopa med både skepsis och jäklar anamma präglade stämningen.

Gotland2005-05-26 06:00
Salen i gamla Fleringeskolan blir snabbt fullsatt och stolar bärs in tills golvytan inte syns längre.
Inbjudna gäster från länsstyrelsen är Stellan Hedgren från naturvårdsenheten och hans kollega Christian Runeby, länsantikvarie. Åhörarnas frågor och åsikter haglar medan de båda berättar om arbetsprocessen och vilka kulturhistoriska värden, som finns i det aktuella området.
- Det händer mycket här. Man har ju pratat om att borra efter olja i Rute, säger en kvinna och många i salen nickar med eftertanke i blicken.
- Vem för naturens talan? frågar en annan person och menar på att det är företaget som vill starta kalkbrottet, som gör miljökonsekvensbeskrivningen.
Christian Runeby berättar att oavsett vem som skriver rapporten, måste denne följa miljöbalken. Personligen är han kluven till det hela.
- Jag har ett starkt intresse för kulturhistoriska arv samtidigt som näringsgrenarna är en del av det, säger han och tillägger:
- Det här är en svår fråga som måste hanteras väl.
I fornminnesregistret finns det två lämningar i området som Nordkalk är intresserat av. En stensättning och en gränsmarkering. Det kan hända att den nya utredningen tillför fler punkter på listan.
Ett av spörsmålen är hur angränsande Natura 2000-områden kan påverkas av ett eventuellt kalkbrott.
Någon ansökan för provbrytning, som ska prövas av länsstyrelsen, är enligt Stellan Hedgren inte inlämnad, men Nordkalk kommer förmodligen lämna in en sådan för att kunna ta prover inom två områden som är 50x50 meter med sex meters djup.
- Vildmarkskaraktären påverkas negativt även bara genom provtagning, säger en mötesdeltagare.
Det har tidigare sagts från Nordkalk, att när ett kalkbrott är tömt kan man återställa marken.
- Provområden är möjliga att sudda ut, men stora stenbrott är svårt att göra så att de försvinner, säger Stellan Hedgren.
- Passa på att se våtmarkerna nu, säger en man och menar på att det inte finns en chans att vattentäkterna kommer att vara i nuvarande skick, om planerna med kalkbrottet blir verklighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om