Skev bild av jämställdheten

Gotland företräds ofta av kvinnor.Och många tror att på Gotland har jämställdheten kommit längre.Men så är det inte alls.- Inom näringslivet går det faktiskt bakåt, säger Kicki Scheller på länsstyrelsen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2010-06-29 04:00
Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har andelen kvinnliga chefer i privata företag på Gotland minskat med ett par procentenheter den senaste femårsperioden (från 26 procent till 24 procent).
Sämst är det med vd:ar. Där är i dag 85 procent män och bara 15 procent kvinnor. Vid räkningen 2003 var motsvarande siffror 82 - 18.
- Inom näringslivet har det i stort sett stått still när det gäller jämställdheten de senaste fem, sex åren. Det har egentligen inte hänt ett dugg, säger Kicki Scheller, länsstyrelsens expert på jämställdhet.

Godkänt i det offentliga
Inom offentlig verksamhet har det heller inte skett särskilt mycket. Men där var det ganska bra redan för både fem och tio år sedan.
För tio år sedan pekades Gotland faktiskt ut som länet där kvinnorna hade makten.
Elva kvinnor hade då toppositioner inom offentlig verksamhet.
Fem av dem har i dag ersatts av män. Så vi är inte längre bäst, men jämställdheten är på en acceptabel nivå.
- Offentlig verksamhet ligger inom ramen 40 - 60 hela tiden. Det vill säga minst 40 procent kvinnor och max 60 procent män i både politiskt tillsatta församlingar och bland högre chefer, säger Kicki Scheller.
Och det är den fördelning som anses okej för att jämställdhet ska råda.

Manlig ordförandedominans
I kommunfullmäktige, den högsta beslutande församlingen i Gotlands kommun, sitter 30 kvinnor och 41 män.
Ganska stor övervikt av män kan man tycka, men omräknat till procent blir det 42 procent kvinnor - 58 procent män, alltså acceptabelt enligt gängse jämställdhetsnormer.
När det gäller förvaltningschefer i kommunen är fyra kvinnor och sex män.
Ser man till ordförandeposterna i de politiska nämnderna dominerar dock männen i högre grad. Bara kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden leds av kvinnor, samt kommunfullmäktige.

Större medvetenhet
Varför är det mer jämställt i offentlig verksamhet än i den privata?
- Det offentliga styrs mer, där är det politiken som bestämmer. Och där finns i dag en större medvetenhet om att kvinnor ska ta plats, svarar Kicki Scheller.
När det gäller det privata näringslivet kan staten givetvis också gå in med olika maktmedel, frågan om att lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser har till exempel diskuterats livligt.
Men hittills har man i Sverige valt valt att inte gå den vägen. I stället hoppas man att ändrade attityder på sikt ska förändra strukturerna.
- Men det tar tid, säger Kicki Scheller.
Vad tycker du själv om kvotering?
- Låt mig säga så här: det är inte oproblematiskt. Det finns fördelar, men det finns också nackdelar, svarar hon diplomatiskt.

Skenet bedrar
Trots en ganska medioker bild vad gäller kvinnor på ledande positioner får även Kicki Scheller ofta höra att "på Gotland är kvinnor så framgångsrika".
Gotland har med andra ord ett rykte om sig som inte riktigt stämmer.
- Jag tror det kan handla om att Gotland är så pass litet, och att de kvinnor som företräder ön därför hörs ofta. Och i ett hänseende är Gotland unikt - det är det enda länet som haft tre kvinnliga landshövdingar i rad, svarar Kicki Scheller.
Huvudmålet för jämställdhetspolitiken är:
Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv
För att nå dit har fyra delmål satts upp:
Kvinnor och män ska ha samma rätt att vara samhällsmedborgare och forma villkoren för beslutsfattandet.
Kvinnor och män ska samma möjlighet och villkor till utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor.
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra och flickor och pojkar ska ha rätt till kroppslig integritet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om