Skilda meningar om årets Medeltidsvecka
Medeltidsveckan behövs och är bra för Gotland. Det var alla överens om vid det allmänna möte som visbymoderaterna hade bjudit in till för att diskutera frågan "Hur var Medeltidsveckan i år?"Men sedan gick meningarna isär om hur det har varit den här gången.
De senaste tio åren är det mer och mer Mammon som styr. Det är alltför mycket jippon nu. Folkbildningen är ju det som ligger bakom veckan. Jag förstår säkerhetsfrågan och att flytta Medeltidsveckan utanför innerstan. Men finns det ingen möjlighet att vara i innerstan? Jag har aldrig varit så besviken som över att se marknaden därute på Strandgärdet. Det var som Kiviks marknad!
Den salvan avlossades av Mikael Neuman, en av dem som drog i gång Medeltidsveckan. Men det där med Kiviks marknad ville förstås inte Rolf K Nilsson hålla med om, skåning med kännedom om den marknaden och ordförande i stiftelsen för Medeltidsveckan.
Han ingick i den åtta personer stora panel som representerade olika intressen som berörs av Medeltidsveckan. Därutöver fanns ett 40-tal som hade kommit till mötet för att lyssna och för att diskutera Medeltidsveckan.
Visbymoderaternas Inger Harlevi försökte hålla i mötet och sa redan från början ifrån att det inte fick bli ett möte som handlade om vilken vecka i almanackan som är bäst för att hålla Medeltidsveckan i.
<span class=MR>Många besökare i år</span>
Veckans verksamhetsledare, Ulf Berg, och styrelseordföranden Rolf K Nilsson fick inledde panelens tyckanden om hur årets Medeltidsvecka har varit.
Båda var nöjda med årets upplaga. Publiktillströmningen var lika stor som tidigare år. Placeringen på Strandgärdet och på Gotlandsänget slog väl ut. Budgeten ser ut att hålla och till och med kan det bli lite grann plus.
Ungdomsgruppens Owe Örnebjär och Bosse Nilsson från polisen var helt eniga om att sommaren som helhet har varit rörig med mycket fylla och bråk. Så var det även under Medeltidsveckan med hitresta gäng, främst från Stockholm. Men även gotländska ungdomar ställer till en hel del på stan.
<span class=MR>Lugnare för boende</span>
Gunnar Gustafsson, ordförande i föreningen för boendemiljön i innerstan, tyckte att Medeltidsveckan har fått en lite annorlunda karaktär. Den allmänna uppfattningen bland de boende är att det är ett positivt inslag under året. det har varit störningar men ändå lugnare i år jämfört med förra året.
Ja alla i panelen höll med om hur bra det är att Gotland har en Medeltidsvecka. Men när det i panelen blev näringslivets tur att säga sitt, så kom lite mer kritiska tongångar.
Alla tycker veckan är ett fantastiskt arrangemang. Men man ska inte konkurrera med högsäsongen, som är sex veckor. För vår del innebär detta ett stort tapp. Och varför har man särskild camping utanför de vanliga campingplatserna? undrade Eva Werkelin som företrädde hotell- och camping.
<span class=MR>Efterlyser en dialog</span>
Kritik kom också från Lars-Erik Bergqvist, representerande tre medeltidsföreningar på fastlandet med drygt 2 000 medlemmar. Han efterlyste en dialog, ville att marknaden skulle hålla till på olika torg i innerstan, exempelvis med olika kategorier av hantverkare. Han tog också upp att patienterna på lasarettet hade blivit mycket störda av marknaden på Strandgärdet.
Jämförelser gjordes också med att det fungerade bra under Hansedagarna i Visby, då stora delar av innerstan fick användas.
Då var kommunen mycket mer engagerad och välvillig. Vi har problem. Förståelsen är i många fall liten och den kommunala byråkratin alltför stor. man måste ta ett större ansvar och hjälpa till i stället för att försvåra, sa Rolf K Nilsson.
Kritik riktades också mot parkeringsfrågan vid strandgärdet och att många av dem som hade stånd där fick böter av som man ansåg av en alltför nitisk lapplisa.
<span class=MR>"Har tappat känslan"</span>
Daniel Granat, ordförande i Styringheim, tyckte veckan hade fungerat bra med cirka 200 deltagare i deras läger.
Men tyvärr är det flera som är tveksamma till att åka hit igen. Visby har tappat känslan. Det är fler i år som tittar än som medverkar. Det är bara till fördel för fastlandets medeltidsarrangemang, sa Daniel Granat.
Några av de slutsatser som drogs på mötet var att man inför kommande år ska försöka få medeltidslägren närmare Visby, att man ska ta hänsyn till att medeltidsveckan mer och mer har blivit ett familjearrangemang.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!