Skinnet tog priset

Nobell lammgård, Gannarve i Gammelgarn tog hem storkovan i priser för sina skinn vid mat- och skinnmässan på Wisby Strand i helgen.- Vi lägger ner mycket jobb på avel och tycker det är roligt, säger Marianne Nobell. Men det här är ju fantastiskt med åtta diplom för skinnen.

Kerstin Sjöberg gjorde den bästa saffranspannkakan och blev  10 000 kronor rikare.

Kerstin Sjöberg gjorde den bästa saffranspannkakan och blev 10 000 kronor rikare.

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-05-21 04:00

Hon driver gården tillsammans med sin man, Lars Nobell. På skinnutställningen bedömdes ett hundratal skinn av riksdomare. Och Nobell lammgård fick alltså bästa poäng för sina skinn.

Det var Primörpremiären och Skinnriket Gotland som arrangerade mässan under två dagar. Kanske var det för fint väder i går när besöksantalet var något glesare än under lördagen.

- Men vi har haft många besökare, både gotlänningar och fastlänningar, även några utlänningar som tillfälligt besökte Gotland, säger Susanne Syrén, arrangör för Skinnriket. Det här med Skinnriket är ganska nytt, det tar tid att jobba in ett namn.


Flytter in i mejeriet
På gården grillades lamm och Simon Larsson, Matmuren, konstaterade att närmare 1 000 portioner var sålda.

Bröderna Pär och Danne Wikström kommer att flytta in i mejeriet vid Stafva med sin tillverkning inom kort.

- Vi har lämnat in alla tillstånd och planerar att både stycka och tillverka våra produkter i mejeriet, säger Pär Wikström. Det förekommer på fastlandet och fungerar bra så vi tror att det ska fungera. Naturligtvis kommer vi att jobba i olika rum med osten och köttet.


Samarbete
Under helgen har bröderna fått kontakt med flera lammproducenter att samarbeta med.

- Vårt mål är att producenterna ska kunna få ut ett mervärde för sina lamm, säger Danne Wikström. Genom att vi förädlar köttet och ursprungsmärker det kan de sälja det i sina gårdsbutiker så får det ju ett högre värde.

Redan nu har bröderna utvecklat flera nya produkter i form av olika sorters lammkorv och lammbacon.

En annan ny produkt var kajpar som såldes av Bara örtagård.

- Vi har plockat dem på olika platser, säger Kalle Lindblad. Det går ju bra att frysa dem om man vill göra en kajpsoppa mitt i vintern.

Sparrisen fick en sen start i år men fanns naturligtvis på mat och skinnmässan.


Kommit igång
- Den kom av sig med bakslaget i april, säger Ulf Smedberg, Ekeby. Och ingen värme kom i maj heller men nu verkar de komma i gång.

Till tävlingen om den godaste saffranspannkakan hade bara åtta bidrag lämnats. Den glada vinnaren, Kerstin Sjöberg, med företaget Godaig, visste inte att hon hade vunnit när GT var där. Hon sålde sitt bröd helt ovetande om att hon blivit 10 000 kronor rikare.

Produkttävlingen vanns av Anna Lena Johansson, Lilla Hallvards, för sina fina handledsvärmare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om