Skissar nya idéer för hamnen

Sommardesignkontoret är igång i Fårösund för andra året i rad. Gotländska företag har gett åtta studenter i uppdrag att under sju veckor arbeta fram förändringsförslag för flera välkända platser.

Gotland2007-06-22 06:00
Avgångshallen på Visby flygplats är ett av projekten som den internationellt sammansatta designgruppen arbetar med. Luftfartsverket vill ha förslag på hur den kan förbättras för att smidigare kunna ta hand om fler passagerare. Hamnterminalen i Visby finns också på agendan. Här skissas det på hur den kan bli mer användarvänlig. Ankomsten ska kännas trevligare och man ska direkt se vart man har kommit.
- Nu står det bara "hamnterminal" där, men om man skulle landa från, säg rymden, så vet man inte var man är, säger eldsjälen bakom Sommardesignkontoret här, Anna Hrdlica.

"Livscykelhus"
De sommarjobbande studenterna arbetar också med att presentera idéer för hur Gråbo, hamnpromenaden och den gamla hamnterminalen i Visby kan göras trevligare och mer ändamålsenliga. Några ska dessutom rita på ett så kallat "livscykelhus".
- Det handlar om hur till exempel en tvåvåningsvilla kan växa med i människans utveckling, att den är lätt att anpassa när man blir äldre eller om man får svårt att gå, säger Anna Hrdlica.
Årets studenter har valts ut bland 450 sökanden. Verksamheten finns på fem platser till i Sverige och en i Österrike. Den i Fårösund har flest deltagare och bra lokaler till sitt förfogande där de både bor och arbetar. Dessutom kommer några av fjolårets elever att återkomma i år. Semesterbyn i Slite var ett av de arbeten som var aktuella då. Där har det lett till fortsatt arbete för några av de inblandade.

Nytt tänkande
Andra presentationer som föll i god jord arbetar uppdragsgivarna vidare med själva. De betalar lön till studenterna som får producera idéer men inte färdiga ritningar. Sommardesignkontoret finansieras av Boverket, Design för Alla och Sveriges Byggindustrier. Verksamheten startade 1997 och huvudman är SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign.
- Vi försöker få in nytt tänkande och nytt blod i den traditionella byggbranschen och jag tror att det kommer att krävas regionala insatser för att finansiera det här framöver. Vi tror också att Gotland har en stor potential att attrahera kreativa, välutbildade människor som kan göra skillnad, menar Anna Hrdlica som också lägger stor vikt vid det internationella perspektivet.
Studenterna har olika bakgrund och kompetens. Som uppvärmning till sommarens arbeten har de "lekt" med förslag på skyddsutrustning för små djur.
- Jag tror inte att evolutionen tog hänsyn till bilar och vägar, säger Anna Hrdlica.
Studenterna visar sina skisser på hur livet skulle kunna göras säkrare för katter, fåglar, kaniner och igelkottar, ackompanjerat av en hel del skratt. Men arbetsmetoden är den gängse med att kartlägga vad som är problemet, förutsättningarna, metoderna, målet, och så vidare.
Ett sätt att komma igång och att lära känna varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!