Skjutfältet ska saneras från gamla blindgångare

En försäljning av det före detta skjutfältet Bungenäs rycker allt närmare.
Men först måste området saneras från gamla blindgångare.
Gotlänningen Håkan Hallberg vet hur.

Gotland2004-08-24 04:00
Den sista juni sade försvaret upp sitt hyresavtal med markägaren Fortifikationsverket. Verket har ett samarbetsavtal med Vasallen, bolaget med uppgift att utveckla och sälja vidare fastigheter som tidigare använts av försvarsmakten.
Halvön Bungenäs öster om Fårösund har brukats som skjutfält och övningsområde under många decennier.
Peter Stenberg, vd för KA 3 Vasallen AB, ser stora möjligheter att omvandla det till ett område för attraktivt boende och fritidsanläggningar. I förslaget som under våren tagits fram tillsammans med arkitekter finns radhus, hotell, kaféer och en golfbana inritad.
­Vi har bråttom att komma i gång, vi har kommit långt i planläggningen, säger Stenberg.
Fårösunds fästning vid Skarphaga är ytterligare en anledning till att det brådskar. Även detta område väster om Bungenäs hoppas Vasallen kunna exploatera, och ser därmed en chans att hjälpa hotell- och konferensanläggningen som drabbats av ekonomiska svårigheter.
­Vasallen är inte inblandad i deras affärer, men en golfbana på Skarphaga kan skapa bättre förutsättningar nu när de hamnat i ett akut prekärt läge, hoppas Stenberg.
Vasallen vill köpa markerna av staten för att sälja den vidare till en privat exploatör. Men innan hela området kan användas måste det rensas från farliga ammunitionsrester.
Att röja upp Bungenäs och andra militära skjutfält är ett statligt ansvar och försvaret upphandlar just nu tjänsten på EU-marknaden. I våras fick företag visa upp sin teknik vid Göta ingenjörregemente, Ing 2 i Eksjö. Bland anbudsgivarna finns amerikanska Blackhawk geoservices, med gotlänningen Håkan Hallberg som en av sina svenska representanter.
Företaget arbetar över hela världen och klarar att söka oexploderad ammunition under marken såväl som på havsbotten. Enligt företagets teknik- och kostnadsförslag som lämnats till fortifikationsverket tänker Blackhawk använda sig av två metoder vid sina arbeten i Sverige. En går ut på att skanna de befintliga magnetfälten i jorden, den andra skickar aktivt ner elektricitet i marken.
­Dolda metaller avslöjas eftersom de håller ström längre än ren jord, berättar Hallberg.
Saneringsarbetet kan ske i etapper, medan en del av fältet bebyggs städas en annan. Peter Stenberg hoppas att affären med fortifikationsverket inom kort ska vara klar och att Bungenäs omvandling till bostads- och rekreationsområde snart är i gång.
­Får vi en start nästa år blir jag ganska nöjd, säger han.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om