Skog för nyare tider

- Ofta kan det vara bra både för skogen och företagsekonomin om den yngre generationen trycker på lite. Då kanske det blir lite mer gjort, säger Simon Niklasson, ordförande för LRF ungdomen på Gotland, som just nu anordnar en kurs för skogsintresserade ungdomar.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gotland2009-03-25 10:57
Runt om i landet pågår ett stort projekt vid namn Kraftsamling skog. Det är LRFs och skogsägarrörelsens gemensamma kunskapssatsning för att få bättre lönsamhet i familjeskogsbruket. Som en del av projektet anordnas runt om i landet studiecirkeln Nya tiders skog, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Egen cirkel
På Gotland anordnas studiecirkeln på flera platser där olika socknar gått tillsammans. Men LRF ungdom har valt att ha en egen studiecirkel bara för sina medlemmar, för att underlätta för intresserade unga. Det här är den första skogsaktiviteten som anordnas för ungdomar på väldigt länge.

Högt i tak
- Det blir lite högre i tak när deltagarna är på samma nivå. Det är kanske inte så kul att ställa dumma frågor när farfar sitter bredvid och säger att det är en dum fråga du har ställt, säger LRF ungdoms ordförande, Simon Niklasson.
På kursen får deltagarna lära sig om de olika faserna i skogsbruket och hur de ska sköta skogen för att få större lönsamhet.

Konkreta tips
De läser i en bok med samma titel som kursen, och får lära sig om bland annat markberedning, hur det ska se ut på olika biotoper och hur man ska plantera. Enligt Simon är det väldigt handfasta och konkreta tips på hur skogen ska skötas för att få lönsamhet.
- Ofta kan det vara bra både för skogen och företagsekonomin om den yngre generationen trycker på lite. Då kanske det blir lite mer gjort, säger han.

Privatägd skog
Simon Niklasson tror att Gotland ligger lite efter med skogsbruket eftersom den största delen skog är privatägd, jämfört med fastlandet där större skogsbolag äger stora andelar skog. Ju mer skog man hugger desto mer skog blir det, som han säger.
Något som är lite unikt för Gotland är kalkbarrskogarna som uppkommit av att bönderna plockhuggit och skött sina skogar enligt gammalt bondesätt.

Hugg för kosing
De har huggit bort de träd som är grova och förvuxna, varpå de här glesa skogarna har uppkommit, berättar Simon.
Detta sätt, menar han, är bra för höga naturvärden i skogen, men helt förkastligt om man pratar produktion.
- Ska du tjäna kosing så får du hugga av de här gamla glesa kalkbarrskogarna och plantera nytt som växer dubbelt så fort.
LRF ungdomen har närmare 500 medlemmar på Gotland, och på kursen med sju träffar är det 16 glada gossar som deltar. Anledningen till att männen är överrepresenterade tror Simon beror på gammalt tänk.
- Tanken om karlar som går ut klockan fem på morgonen och hugger sin skog sitter väl kvar, trots att det är väldigt långt ifrån hur det moderna skogsbruket fungerar. Faktum är att det på flera tester visat sig att tjejer oftast är lämpligare och skickligare förare av skogsmaskiner, säger Simon. Men tillägger att det är svårt att få dit skogsintresserade tjejer även om de försöker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om