Dan Svensson i Öja är en av de skogsägare som fått ett vitesföreläggande med förbud att avverka. I april gjorde han en anmälan om avverkning av 5,5 hektar skog. I juni fick han Skogsstyrelsens beslut. Närheten till ett kungsörnsbo gjorde att avverkningen förbjöds under sju månader. Dessutom fanns den mycket ovanliga fjärilsarten organgebandad parkmätare i området, så Skogsstyrelsen beslutade att förbjuda avverkning av 0,2 hektar. Ett vite på 40.000 kronor kan utdömas vid överträdelser.
– Det här går stick i stäv med hur jag tänkt. Jag tycker det är roligt att hålla på i skogen, och hade noga tänkt igenom hur avverkningen och återplanteringen skulle göras. Jag hade ingen dialog med Skogsstyrelsen, så får man ett färdigt utlåtande. Och eftersom jag inte överklagat så uppfattas det som om jag gått med på allt, säger Dan Svensson och tillägger:
– Det kändes kränkande när jag fick lappen från Skogsstyrelsen. Jag känner mig jätteilsk.
GA har pratat med några andra skogsägare som fått vitesförelägganden.
– Det känns inte som att man äger sin skog längre, säger en av de som fått ett vitesföreläggande om 20.000 kronor som skulle dömas ut om han avverkade skog där skyddsvärda svampar växer.
Mellanskog har varit ombud för några av de som fått vitesförelägganden.
– Ett vite kan kännas formellt och lite skrämmande. Tidigare hade Skogsstyrelsen en mer rådgivande roll inför avverkningar. Det gav en bättre ingång. Jag skulle önska en mer informell dialog, säger rådgivaren Johan Malmberg.