Skogsbad – ett naturligt sätt att må bra

Att vara mer närvarande i vardagen och leva med mindre stress är nog något som många vill. Men för att göra det, kan man behöva hjälp på traven.

Att slappna av och vara ett med skogen är något man har nytta av längre än bara för stunden. "Forskning visar på att stresshantering och oroshantering blir betydligt mer effektiv när vi varit ute i naturen. Även flera dagar efteråt." säger Mark Cargill Troell.

Att slappna av och vara ett med skogen är något man har nytta av längre än bara för stunden. "Forskning visar på att stresshantering och oroshantering blir betydligt mer effektiv när vi varit ute i naturen. Även flera dagar efteråt." säger Mark Cargill Troell.

Foto: David Skoog

Gotland2021-05-17 12:04

Skogsbad är ett begrepp som börjar bli mer och mer bekant för svenskarna. Vår allt stressigare vardag, där många bollar ska hållas i luften, samtidigt som vi matas med information från flera håll, har gjort att många ser behovet av att koppla från och låta hjärnan vila. Ett så kallat skogsbad ska fungera som en motvikt till stress och utbrändhet, och nu kommer företeelsen till Gotland. 

Skogsbadens ursprung kommer från Japan, där man under 80-talet insåg att den japanska befolkningen började jobba ihjäl sig. Regeringen försökte hitta tillgängliga alternativ till stress- och oroshantering som fungerade för alla.

– Till slut började de rekommendera medicinskt att gå ut i naturen för att hitta en balans, säger Mark Cargill Troell.

Han driver tillsammans med sin far, Göran Troell, Outsiders Gotland som nu i vår börjar erbjuda kurser i skogsbad på ön. Skogsbad används inom behandlingen av stressrelaterade sjukdomar runt om i världen, men de vill väcka intresset för skogsbad innan det gått så långt att man går in i väggen.

– Vi vill snarare göra det proaktivt. Det finns så mycket positivt att hämta i naturen, man kan få många insikter av att spendera tid i skogen, säger Mark Cargill Troell.

Att människan egentligen är byggd för att vara och leva i naturen, till skillnad från vårt samhälle i dag, där många knappt lämnar lägenheten, menar de är en bidragande faktor till att många har svårt att koncentrera sig eller vara närvarande.

– Vi har alltid levt här ute och gick in på natten för att sova. Nu är det tvärtom, och vi går bara ut ibland. Men hjärnan fungerar likadant som på savannens tid. Det är otroligt stressande för hjärnan att hantera all information hela tiden. För mig, i alla fall, känns det att hjärnan kommer hem när man kommer ut i naturen, säger Göran Troell.

För några kan skogsbad säkert låta flummigt. Men faktum är att det forskats ganska mycket på området runt om i världen. Närmast vid SLU och Linnéuniversitetet i Växjö.

– Forskning visar på att stresshantering och oroshantering blir betydligt mer effektiv när vi varit ute i naturen även flera dagar efteråt, säger Mark Cargill Troell.

I deras skogsbad får deltagarna bland annat lära sig metoder för att bli mer närvarande och avslappnade samt tekniker på hur man kan stänga ute ovälkomna tankar. Men de får även en chans att ta in naturen och skogen på ett fokuserat sätt.

– Vi kommer göra en övning som handlar om närvaro och hur man aktiverar alla sinnen. Sedan håller vi en guidad del av skogsbadet där vi tillsammans känner, luktar, och tänker, säger Mark Cargill Troell.

– Vi kopplar på ett sinne i taget, och fokuserar på det. Vi går långsamt framåt, säger Göran Troell.

Intresset för skogsbaden verkar vara stort och de första kurstillfällena är fullbokade. Mark och Göran gissar dock att de som bokat sig till de första kurserna har ganska bra koll på skogsbad redan. Ett mål är dock att nå de personer som kanske behöver det mest, de som inte tar sig ut i skogen på egen hand och verkligen behöver komma bort från stress.

– Vi hoppas att många företag och organisationer kommer vara intresserade av det här. Den största orsaken till sjukskrivningar i dagsläget är stressrelaterade, säger Mark Cargill Troell.

– Går en nyckelperson i väggen kan det vara fatalt för företaget också, säger Göran Troell.

Shirin-yoku – skogsbad

Begreppet skogsbad kommer från japan och heter egentligen Shirin-yoku och är en form av naturterapi. Forskning på området har visat att skogsbad påverkar människans hälsa både fysiskt och mentalt. Att ha tillgång till natur och skog har även visat sig vara givande för stadsbor, som istället för att bo naturnära kan använda sig av skogsbad för att få ta del av naturens goda effekter.

Källa: SLU - Jenny Ajanki och Johanna Attesson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!