Skogsenheten gjorde en god insats vid oljeolycka

Vid Polo M-olyckan finansierades delvis saneringspersonalen med medel för arbetsmarknadsåtgärder.
Därmed undvek kommunen en tidsödande upphandling och kommunens kostnader för saneringen kunde hållas nere.

Gotland2006-01-24 06:00
Så står det bland annat i den granskning Riksrevisionen gjort om statlig och kommunal beredskap vid oljeolyckor.

Underlag i granskningen
Grundstötningen av Polo M söder om Slite i november 2004, är en av de oljeolyckor som har använts som underlag i granskningen.
Det var när Polo M ankrade för att lossa cement utanför Slite som lastningen måste avbrytas i det hårda vädret, ankaret släppte och fartyget gick på grund. Vatten kom in i bunkertankarna och olja läckte ut. Kustbevakningen uppskattade att 30 ton olja släpptes ut. Mycket av den pumpades över till ett annat fartyg så att Polo M kom loss från grundet men mycket av oljan flöt också iväg in på land.
I rapporten sägs att den saneringsoperation som vidtog är den största hittills på Gotland. Tio ton olja togs upp till och med grovsaneringsfasen. Oljan flöt i land på en 35 kilometer lång kuststräcka, bland annat på stora delar av Gothemkusten.
Kommunens ersättningskrav på staten för saneringskostnader uppgick till 1,8 miljoner kronor.

Bra initiativ
Den del av saneringspersonalen som nämns inledningsvis är personal från länsstyrelsens skogsenhet som fungerade som arbetsledare för ett arbetslag från skogsenheten.
Räddningsledningen hade, enligt Riksrevisionen, god hjälp av denna skogsenhet. Det nämns också att på Gotland är skogsvårdsstyrelsen en del av länsstyrelsen, vilken sedan tog betalt av kommunen. Men eftersom arbetslaget delvis finansierades med arbetsmarknadsmedel hade kommunen en begränsad lönekostnad.
Vidare framgår i den enkät som ingår i rapporten att några av de kommuner som ofta drabbas av oljeolyckor anser sig ha god beredskap trots att de inte tagit fram någon skriftlig beredskapsplan för olja. Gotland är en av dessa kommuner och här framhåller Räddningstjänstens representanter att det finns en färdig strategi som är väl inarbetad eftersom ön drabbas så ofta. Vi gynnas också eftersom kommunen har ett av Räddningsverkets fem regionala oljeskyddsförråd här.
I rapporten nämns också att vid den stora oljeolyckan med fartyget Fu Shan Hai utanför Bornholm tog personalen från förrådet på Gotland initiativet och åkte till Skåne och delta som observatörer.

Slutsatser
I avsnittet Slutsatser och rekommendationer framhåller Riksrevisonen åter att saneringsarbetet på Gotland genomfördes så smidigt delvis för att arbetet i hög utsträckning genomfördes av en grupp personer som hade egen ledning. På det sättet behövdes ingen arbetsledning från kommun eller oljeskyddsförrådets personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om