De begärda pengarna är ämnade för ett antal olika insatser, bland annat ska fem miljoner kronor gå till elever i behov av särskilt stöd.
Två miljoner behövs för att stärka barn- och elevhälsans verksamhet och en miljon är tänkt till personlig assistans samt ett nytt gymnasieprogram inom särskolan.
– Omkring 20 miljoner totalt ska gå till kvalitets- och utvecklingsinsatser, främst för barn med särskilda behov. Vi har ett högt antal sådana elever på Gotland och det är en utmaning i skolan att hantera det, kommenterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C).
Han förklarar vidare att omkring 20 av de äskade miljonerna beror på så kallade "elevflöden". Man har räknat upp hur stort det totala antalet elever beräknas bli.
– Utifrån SCB:s siffror och befolkningsprognoserna kommer vi bli fler barn än vi har budget för. Det är egentligen fler redan i dag. Det ger även ökade kostnader för skolskjutsar, måltider och sådant.
Ingen del av pengarna planeras att gå till löneförhöjningar för skolpersonalen. Detta ska behandlas separat.
– Ja, vi tar ett helhetsgrepp kring lönerna i hela regionen, så att olika yrkesgrupper kan jämföras, berättar Stefan Nypelius.
Barn- och utbildningsnämnden var inte enig i sitt beslut, men det var relativt små skillnader mellan de alternativ som gick till votering.
Även om 43 miljoner kronor är en hög siffra, kan det i sammanhanget nämnas att nämndens områden har en total budget på långt över en miljard kronor.