Skolan blir sockerfri zon
Tandläkarförbundet går ut med en uppmaning till Sveriges kommuner:- Gör skolan till en sockerfri zon!På Gotland försöker man styra om från chokladboll till rågbulle i "Caffis", "Bokan" och "Gluggen".
- Som tandläkare är vi övertygade om att det skulle få en stark effekt på barnens konsumtion av socker om förskolan och skolan var en sockerfri zon, säger Roland Svensson som är ordförande i Tandläkarförbundet.
Gotländsk uppstramning
De gotländska skolorna har stramat upp sig på senare år. Bara en skola (Solbergaskolan) säljer läsk och bara två skolor (Högbyskolan och Solbergaskolan) säljer godis, men vägen är lång tills skolkafeterian är en "sockerfri zon". Alla skolor säljer bullar och glass till sina elever, åtminstone vissa dagar i veckan.
Rose-Marie Åberg på Fårösundsskolan är en av de skolvärdinnor som har försökt att förändra utbudet i kafeterian, eller "Gluggen" som den kallas i Fårösund. Här har man aldrig sålt varken godis eller läsk, men förut kunde eleverna köpa feta kakor och glass redan på skollunchen.
Det är det slut med numera. I samarbete med tandläkare och dietist har Rose-Marie Åberg introducerat ett nytt utbud i Gluggen på förmiddagarna. Här serveras nu grönsaker med dipp, yoghurt och grovt bröd. Den som vill ha något att dricka kan släcka törsten med gratis vatten som smaksatts med gurka, citron och smultron.
- Det går sakta framåt. Man måste lirka in eleverna på nyttigare mellanmål. Målet är att bara sälja mjölk, juice och rågbullar, men det får ta den tid det tar, förklarar Rose-Marie Åberg.
Nästa steg på vägen kan vara att begränsa glass-sortimentet och sluta sälja de stora glassarna.
Solbergaskolan är den skola som säljer mest sötsaker. Ingrid Sköld, som ansvarar för verksamheten här, har ändå ansträngt sig för att begränsa utbudet och försäljningstiderna. Men hon har svårt att tro att Solbergas "Caffis" skulle kunna bli en sockerfri zon:
- Vi har konkurrenter här tvärs över gatan. Säljer inte vi sötsaker så går eleverna bara ut på stan och då ökar risken för att de ska snatta eller komma för sent till sina lektioner.
På väggen i Caffis sitter en stor kvällstidningsartikel med rubriken "Så undviker du sockerfällorna", den brukar eleverna titta på och prata om och Ingrid märker att begränsningarna i kiosksortimentet har fått positiva effekter: Förr köpte man in ungefär ett kilo frukt varje vecka. Numera äter Solbergaeleverna åtminstone 20 kilo frukt.
Intäkterna från försäljningen i skolkafeteriorna går oftast tillbaka till eleverna i någon form. I Hemse åker alla nior till Stockholm för pengarna och Romaskolan ordnar juldisco och avslutningsfester för nior. När utbudet begränsas minskar också intäkterna.
- Köper de inte godis här hos oss så går de ut och handlar på Hemse i stället. Det är lite synd, för då får de inte tillbaks pengarna, säger Anette Westdahl på Högbyskolan.
Men det är inget argument för fortsatt godis-försäljning, menar Klinte-rektorn Monica Ericsson, som har en betydligt striktare hållning på Klinteskolan:
- Eleverna vill ha sött, men vi i skolan måste servera sådant som är nyttigt.Tyck till! Ska skolkafeterian vara en "sockerfri zon"? Säg din mening på www.helagotland.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!