Statsbidraget till att höja kunskaperna och stärka jämlikheten i grundskolan som infördes 2018 har varit problematiskt för Region Gotland. Kravet för att få ta del pengarna är att kommunerna inte minskar sina egna kostnader för undervisning och elevhälsa.
Region Gotland har sparat, och Skolverket beslutade därför i juni att kräva återbetalning av 4,6 miljoner kronor för 2018. Av de 16 miljoner kronor Gotland fått för 2019 räknar barn- och utbildningsnämnden med att 4 miljoner måste betalas tillbaka. Det har försatt nämnden i ett besvärligt ekonomiskt läge. Årets underskott beräknas till 18 miljoner kronor, och köpstopp har införts i grundskolan.
Statsbidraget till likvärdig skola fördelas med hänsyn till antalet elever och deras socioekonomiska bakgrund. För 2020 kommer Region Gotland att få 22 miljoner kronor, vilket är 4 098 kronor per elev. Samtidigt aviserar regeringen att villkoret om att kommunerna inte får minska undervisningskostnaderna ska ses över.
Kostnadsvillkoret ledde till att Gotland, men även Eda, Eskilstuna, Huddinge, Luleå och Mörbylånga kommuner tvingas betala tillbaka totalt 24 miljoner kronor av bidraget kommunerna fick för 2018. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) krävde efter det en översyn av kraven för att få bidraget.
– Det är intressant att en översyn av kostnadsvillkoret görs, men samtidigt har vi lärt oss hur Skolverket räknar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C) som inte tvekar att ta emot bidraget.
– Vi kanske inte kan uppfylla allt som krävs, tillägger han och nämner att det är okej att se över kostnaderna för bland annat skolskjuts, måltider och lokaler.
Beskedet om statsbidraget som regeringen gav i torsdags är välkommet. Pengarna är inte inräknade i den budget Region Gotland arbetar med inför 2020. De två år som bidraget funnits har pengarna använts till att stärka elevhälsan, anställa specialpedagoger, socialpedagoger och lärarassistenter.
– Vi ser att de satsningarna behövs, och nu kan vi fortsätta med dem, säger Stefan Nypelius.
Han är dock inte särskilt nöjd med öronmärkta statsbidrag med särskilda villkor att uppfylla:
– Visserligen förenklas administrationen för oss. Tidigare måste vi själva formulera en ansökan och redogöra vad vi ville ha bidrag till. Nu slipper vi det. Det bästa vore dock om bidraget ingick i det generella stöd som Region Gotland får, säger han.