Rektorernas varningar hördes – men tidigt att pusta ut

Än en gång var barn- och utbildningsnämnden splittrad, när det senaste förslaget om skolbesparingar skulle behandlas.

Moderaternas Håkan Onsjö.

Moderaternas Håkan Onsjö.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2021-06-09 16:50

I december togs beslutet att inte genomföra den omstridda skolöversynens förändringsmodell, som bland annat skulle ha inneburit åtta skolnedläggningar.

Det var en blocköverskridande överenskommelse – annars hade den inte blivit genomförd, eftersom Moderaterna och Liberalerna gick emot övriga partier i barn- och utbildningsnämnden.

Efter detta kom ytterligare negativa ekonomiska prognoser. Förvaltningen ombads ta fram nya förslag på besparingar, utifrån förutsättningarna att skolnedläggningar alltså inte anses aktuella.

Även detta sparpaket har blivit omdiskuterat, då rektorerna har varnat för allvarliga försämringar och i värsta fall brott mot skollagen.

Och likt skolöversynen gick även det senaste förslaget på pumpen när det väl nådde nämnden. Återigen var de borgerliga partierna splittrade, men nu med motsatta agendor: Centerpartiet ville genomföra nedskärningen, om än i något mildare form, medan Moderaterna röstade på ett förslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Beslutet blev att man i stället begär en större summa pengar i tilläggsanslag från regionfullmäktige, omkring 17 miljoner kronor, ett förslag som fick stöd av S, MP, V, FI, SD och alltså även M.

– Precis som S och V så tyckte vi att konsekvenserna av det liggande förslaget var oacceptabla, säger nämndens vice ordförande Håkan Onsjö (M).

Centerpartiet ville inte heller genomföra sparpaketet i sin helhet, men beklagar att det inte blir verklighet alls.

– Många delar av det behövs för att få en budget i balans, säger nämndordförande Stefan Nypelius (C).

Onsdagens beslut betyder inte heller "faran över" för den gotländska skolan. Stefan Nypelius påpekar att de äskade miljonerna nu måste tas upp i regionstyrelsen:

– Vad det blir för majoritet där vet vi inte nu.

Nämndordföranden uttrycker förvåning över Moderaternas ställningstagande.

– Det känns konstigt med tanke på vad M brukar säga om att hålla budgetramar.

Samtidigt är det ju så att M redan har röstat ja till ett annat sparförslag – det som innebar skolnedläggningar. Och Håkan Onsjö öppnar för detta på nytt:

– Ja, om de som röstade emot dem inte kan komma med bättre förslag, säger han.

Men den tanken, att de nyligen räddade skolorna skulle bli hotade på nytt, kan vara svårt att få gehör för.

– Där står ju M och L ganska ensamma. Den situation vi har just nu hade inte lösts av skolöversynens förslag ändå, menar Stefan Nypelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!