Skolan som anmäler flest kränkningar

Antalet anmälningar om kränkningar i skolan har ökat under flera år. En skola sticker ut – ansvariga vid Region Gotland säger att det är bra.

Södervärnsskolan och dess rektor Marcus Larsson.

Södervärnsskolan och dess rektor Marcus Larsson.

Foto: Montage

Gotland2020-02-12 08:13

Antalet anmälningar om kränkningar inom den gotländska skolan ökar. Utbildningsförvaltningens siffror berättar om 133 anmälningar från första halvåret 2019 – och 118 för det andra halvåret. Under de senaste åren har siffrorna bara ökat, men det ska inte tolkas som att en våg av kränkande beteenden sköljer över skolan.

– Skolinspektionen är på oss om att varje upplevd kränkning ska rapporteras. Både förskolor och grundskolor ingår, säger Karin Sandberg Täpp, kvalitetsutvecklare vid Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

En anmälan om kränkning kan, exempelvis, börja med en lapp från en anställd som varit rastvakt. Blanketten går vidare till rektorn. Därefter rapporterar rektorn in kränkningen digitalt.

– Vi arbetar för att alla kränkningar ska följas upp. Nästa steg blir en e-tjänst där man rapporterar direkt till regionen, säger Karin Sandberg Täpp.

Med all sannolikhet kommer antalet anmälningar att skjuta i höjden de närmaste åren.

– Med tanke på hur många barn som går på förskola och grundskola så är antalet anmälningar i dag väldigt lågt. Man kan ju föreställa sig hur många av dem som upplever sig kränkta varje dag, säger Karin Sandberg Täpp.

Systemet ska motverka kränkningar inom skolans värld, något som de flesta kan känna igen och relatera till. Samtidigt innebär det att lärarna får lägga mer tid på administration.

– Syftet är gott, att få ett mer systematiskt kvalitetsarbete. Men visst är det samtidigt frustrerande för lärarna, säger Karin Sandberg Täpp.

Södervärnsskolan i Visby har rapporterat in flest upplevda kränkningar av alla skolor på ön. Skolan står för drygt hälften av anmälningarna.

– Klart siffrorna sticker ut, det visar att vi har kommit längre i det här arbetet. Personalen vet vad de ska göra och vi har en systematik kring detta, säger Marcus Larsson, rektor.

Siffrorna om antalet anmälningar säger inget om hur allvarliga de är, men skolan har skyldighet att ta tag i samtliga fall.

– Vissa går snabbt att reda ut, andra tar flera veckor. Men det är inte vår sak att avgöra vad som ska anmälas, säger Marcus Larsson.

Södervärnsskolan får inte ökade resurser från regionen för sitt arbete. Region Gotland får däremot mer pengar ur ett riktat statsbidrag för en mer likvärdig skola för arbetet. Det är pengar som kan komma tillbaka till Södervärnsskolan, men då via skolförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!