"Skolans mål är inte viktigare än att hålla budget"
Vi kan inte planera för att använda pengar som vi inte har. Skolans nationella mål är en målsättning. De kommunala målen är lägre ställda.Så lyder Buf-ordföranden Brittis Benzlers svar till de oroliga föräldrarna på Klinteskolan.
<span class=MR>Frågor från föräldrarna</span>
Här tar hon emot frågorna från föräldragruppen i Klinte: - Är det riktigt att ekonomin ska vara överställd skolans mål?
- Kommer man att kunna leva upp till skolans mål med mindre resurser än i dagsläget?
Och Brittis Benzler tycker att det finns ett enkelt svar på båda frågorna:
Vi kan inte planera för att använda pengar som vi inte har fått från kommunfullmäktige! Det är inte konstigt. Det får ingen nämnd göra.
Men kan man bara lägga de nationella mål, som staten har beslutat om, åt sidan?
Skolans nationella mål är en yttersta målsättning. Vi måste arbeta i den riktningen. Men i barn- och utbildningsnämnden kan vi inte under löpande budgetår säga att de är viktigare än att vi håller budget.
Det finns ju fler verksamheter som har mål att leva upp till och kommunfullmäktige har gjort en avvägning mellan dessa behov och vad man tror att gotlänningarna är beredda att betala i skatt.
Inom skolan på Gotland har man satt upp kommunala mål, som är lägre ställda än de nationella målen. Här handlar det inte om att alla som lämnar grundskolan ska ha godkänt i kärnämnena, utan om att en viss procent av eleverna ska göra det.
Och Brittis Benzler kan konstatera att Gotland i praktiken varken ligger sämre eller bättre till än de flesta andra kommuner på den här punkten.
<span class=MR>Vill ha mer pengar</span>
Men Brittis Benzler vill också ha mer pengar till skolan.
I budgetberedningen försöker hon få de andra politikerna med sig med två argument:
- Grundskolan har svårt att anpassa sin verksamhet till den snabba elevminskningen och behöver därför behålla en del av de pengar som man har i dag.
- Och skolan på Gotland behöver totalt sett mer pengar eftersom andelen gymnasieelever ökar. Gymnasieelever är betydligt dyrare än grundskoleelever.
Det är ett kärvt läge. Vi får mindre skatteintäkter än prognosticerat och det finns en oklarhet över hur mycket pengar som kommunerna får från staten. Men det finns samtidigt ett engagemang för att vi ska satsa på barnen och utbildningen, rapporterar Brittis Benzler från budgetberedningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!