Skolans rektor och skolchef, Tina Örnberg, berättar att hon skickat ut frågan till vårdnadshavare, för att se vad de tycker om att permanenta den lösning som man tvingats till, under pandemin.
– Utan en pandemi hade vi inte ens tänkt tanken, att ha skolavslutningarna på sommaren utan föräldrar och annan familj. Men vi tycker att fjolårets sommaravslutning, med bara barnen och personalen, var väldigt trevlig. Det blev mer lekfullt och avslappnat, säger Tina Örnberg.
Montessori Friskola Gotland, som skolan heter, är den minsta i Visby med endast 80 elever i årskurs F-9.
– Ändå kommer det cirka 350 personer på våra sommaravslutningar. Det är inte bara föräldrarna, det ska vara mormor, farmor, farfar och morfar – och grannarna i vissa fall. Det är inte en självklarhet att alla vill, eller kan, gå på avslutningarna. Jag tror att många känner sig tvingade, säger Tina Örnberg.
– Jag kommer att uppmana föräldrarna till att boka in en dag under läsåret. För att komma hit och träffa oss och se vad vi gör – en helt vanlig skoldag, fortsätter hon.
Föräldrar, släkt och vänner får inte heller delta vid de kommunala grundskolornas skolavslutningar den 10 juni, det meddelade Region Gotland på tisdagen.
– Det finns fortfarande en smittspridning i samhället och vi behöver göra allt som krävs för att undvika ökad smittspridning. Jag har full förståelse för att längtan efter en traditionell skolavslutning är stor och att en del föräldrar kommer att bli besvikna, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.
Även Guteskolan, en annan av öns fristående grundskolor, väljer att göra likt i fjol. Niorna kommer att ha avslutning på skolan, sjuorna och åttorna firar utanför skolan.
– Men det blir bara elever och personal. Jag har inte lagt ut informationen om detta ännu, men jag tror inte att det kommer att väcka några reaktioner bland elever eller vårdnadshavare, säger Anna Engström som är rektor för Guteskolan F-9.
Kalle Edéus, rektor på Orionskolan i Visby, säger att man kommer att ha skolavslutning, men bara tillsammans med barnen.
– Vi tog beslutet först, men efteråt har vi pratat med föräldrarna till eleverna i avgångsklassen, nian. Det har inte varit någon som varit emot beslutet, säger han.