Över hela Sverige fungerar städerna som en magnet för både företag och människor. När skolchefen i Borgholms kommun beskriver situationen på Öland är det som ett eko från Region Gotlands lokaler på Visborg.
- Det är ju ett minskande elevunderlag ute på landsbygden. Här flyttar allt fler till områdena kring brofästet. Många ute på landsbygden är egna företagare, än så länge kan man ju leva på att bygga hus åt sommargästerna. Men de mer kvalificerade jobben finns inte på landsbygden, säger Lars Bylund.
Längre restider
En konsekvens av skolnedläggningar är att restiderna blir längre. På Gotland är skolskjutsarna ett hett ämne redan nu, och om nedläggningshoten blir allvar kommer det bli än tuffare.
Politikerna i Borgholms kommun har dragit en gräns på 45 minuter för resor med skolskjuts. I den andra kommunen på Öland, Mörbylånga, hade man länge Sveriges största skola. Så är det inte längre. Många väljer gymnasium i fastlandsstaden Kalmar.
Läxor på bussen
Föräldraalliansen Sverige är centralorganisation för föräldraföreningarna i landet. De fungerar också som remissinstans i skolfrågor och frågan om nedlagda byskolor känns igen.
- Många tror att norrlänningarna, de är vana att åka, där klagar man inte över långa resor till skolan. Men så är det förstås inte. I Östersund hade man ett förslag som skulle innebära resor på fem, sex mil för många. Politikerna argumenterade för förslaget med att eleverna kunde läsa läxor på bussen, föräldrarna köpte inte det, säger Håkan Mossberg, ordförande i Föräldraalliansen Sverige.
Eget skolindex
Organisationen gör också ett eget skolindex. Ett index om ofta ger höga betyg åt små skolor på landet och lägre till större skolor i centralorterna.
- Föräldrar över hela landet anser nog att det är bättre att barnen tillbringar tid med sina pedagoger än att de sitter av tiden på en skolbuss, säger Håkan Mossberg.