Skolfoton används i jakten på snattare

Gotlands samtliga skolelever finns samlade hos polisen.

Gotland2007-06-12 06:00
Skolkatalogerna är inte bara till för elever, föräldrar och lärare utan även polisen och affärsinnehavare använder sig av dem för att kunna identifiera unga brottslingar.
Det är kanske inte många elever som vet om eller tänker på att öns skolfotokataloger används på det här sättet. Axel Jonsson som går andra året på Christopher Polhemgymnasiet hade i alla fall ingen aning om det.
- För min del spelar det inte så stor roll, men jag tycker åtminstone att skolan kunde berätta det för oss, säger han.
Ingen av de elever som vi pratar med på Säveskolan hade en aning om att katalogen finns hos andra än de själva, kompisar och skolans personal. Men att katalogen används har de inga problem med.
- Det är väl kanske det polisen har att ta hjälp av. De måste ju bekämpa brott, det är viktigast. Om man tänker på integriteten, så har jag inget emot att de har koll på oss, säger Alexander Forsman som även han går andra året på gymnasiet.

Skolor skickar
Det är skolorna själva som skickar katalogen till polisen och från Solbergaskolans sida ger man den även till olika affärer på Östercentrum. Per Olof Sahlberg som är rektor säger att det är en del i samarbetet de har med polisen och socialtjänsten.
Att det skulle kunna kännas kränkande för eleverna är han medveten om, men det finns ändå inga fel med att lämna katalogen vidare eftersom det är en offentlig handling.
- Man kan ju välja att inte vara med på fotot om det känns olustigt. Vi informerar alla elever om det här när de börjar sjuan, men sen hur länge de kommer i håg det vet man ju inte, säger Sahlberg.

Hjälp vid snatteri
Ola Mattsson som är stormarknadschef på Coop Forum, Östercentrum, säger att de har mycket problem med snatteri som utförs av ungdomar från Solbergaskolan.
Det är anledningen till att han och hans kollegor använder sig av skolkatalogen.
- Vi har civilklädda kontrollanter i butiken som tar fast en hel del snattare. Och om inte jag har varit här den dagen kan de senare i katalogen peka ut vem det är de tagit, i de fall där det rör sig om skolungdomar, säger Mattsson.
De som åker fast för snatteri på Coop Forum blir automatiskt portförbjudna i ett år. Om de är minderåriga får de bara handla i butiken i målsmans sällskap. Därför behöver personalen i butiken känna till utseendet på de här ungdomarna, berättar Mattsson. Då är skolkatalogen ett hjälpmedel.
- När det rör sig om exempelvis Solbergaelever så är de så unga att de väldigt sällan har ID-kort med sig. Då tar vi hjälp av skolkatalogen för att kunna identifiera dem, säger han.
Enligt Mattsson är det långt i från alla snattare som blir fasttagna. Men runt tvåhundra tar de varje år, men då rör det sig om tjuvar i alla olika åldrar, inte bara skolungdomar.
Vissa varor är mer intressanta för skolungdomar att snatta. På Coop Forum har man märkt att det är mest godis och läsk som stjäls, men även en hel del cd-skivor och dvd-filmer.

Fotokonfrontation
På polisen i Visby har man inte tänkt på att det skulle kunna vara kränkande för ungdomarna katalogen används på det här sättet.
- Det är bara ett arbetsmaterial bland allt annat som vi använder oss av, säger Ulf Bogren från underrättelseavdelningen.
Polisen har redan tillgång till foton genom passregistret, men menar att det underlättar att ha andra bildkällor.
- Ibland kan det vara så att vittnet vet vilken klass eller vilka kompisar den misstänkte har och då hjälper det att kolla i skolkatalogen för att få fram ett namn, säger Ulf Bogren.
Bilder ur katalogen används ibland vid fotokonfrontationer hos polisen. Då scannar polisen bilden på den misstänkte, där ett vittne sedan bland flera bilder får peka ut den skyldige.
- Skolkatalogerna är till nytta för oss och utan dem skulle det bli svårare, säger Bogren.

Inget lagbrott
Sveriges elevfotografers riksförbund (SER) har som branschorganisation en överenskommelse med Datainspektionen som säger att "personuppgifter som samlats in i skolfotoverksamhet får inte lämnas ut till annan än berörd skola och elever vid skolan". Alltså får inte fotografer, som är medlemmar i SER, lämna ut skolkataloger till andra. Men vad skolorna får göra med sina gratisexemplar regleras inte.
- Vi har märkt att skolorna frågar efter fler kataloger. För några år sedan så ville en skola med en personalstyrka på trettio ha trettio kataloger, men nu kan de be om fyrtio. Så vi har ju förstått att det är någon annan som får dem, säger Göran Dahlgren, SER:s ordförande.
Från SER:s sida säger man att man från fotoföretagens sida inte lämnar ut kataloger till andra än de som är kunder, men att man då och då får förfrågningar om det. Skolorna begår enligt Dahlgren inget fel när de skickar katalogerna vidare till polisen.
- Däremot kan jag personligen tycka att det är lite tveksamt att det görs per automatik och inte på förekommen anledning, säger Dahlgren.
Mats Björklund som är jurist på Datainspektionen bekräftar att det inte rör sig om något lag- eller regelbrott från skolornas sida. Något liknande den överenskommelse som finns mellan SER och Datainspektionen kommer inte att upprättas med skolorna, enligt honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om