Skolkassan ­ en miljon fattigare

Gymnasieskolan saknade medel för att köpa en ny lastbil till sitt fordonsprogram. Då skrevs ett hyrköpsavtal, helt i strid med Gotlands kommuns ekonomiska regelverk. Nu tillsätts en internrevision för att utreda vad som gick fel. Dessutom tvingas barn- och utbildningsnämnden att skjuta till 995000 kronor­pengar som kanske skulle ha gått till andra skolor.

Gotland2004-10-20 04:00

Såväl Gotlands kommun som dess enheter lyder under ett omfattande regelverk för ekonomisk styrning och kontroll. Rutinerna är antagna av kommunfullmäktige och avsteg från dem måste godkännas av antingen kommunstyrelsen, eller av berörd nämnd. Dessutom har enskilda förvaltningar detaljerade anvisningar för hur tjänstemän ska och får hantera ekonomiska frågor. En grundläggande policy är att om en kommunal enhet vill göra ett inköp som inte täcks inom den egna budgetramen, så måste en skriftlig förfrågan till den berörda och beslutsfattande nämnden göras. I sådana fall vägs önskemålet mot andra önskanden, innan nämnden avgör om medel ska tas från dess totala investeringsbudget.
När Christopher Polhemgymnasiet för en tid sedan bytte ut fordonsprogrammets gamla lastbil mot en ny, tycks dessa rutiner helt ha frångåtts.
<span class=MR>Budgeten räckte inte</span>
Skolans egen budget räckte inte till för att köpa en ny lastbil. Något äskande om tilläggsmedel från barn- och utbildningsnämndens investeringsbudget gjordes dock aldrig. I stället valde man att hyrköpa en ny lastbil, alltså ta den på avbetalning.
Det innebär att ytterligare en kommunal regel frångicks; den som säger att endast personbilar får leasas eller hyrköpas. Undantag kan göras, men bara om kommunstyrelsen behandlar och godkänner förfrågan. Så har inte heller skett.
När det färdiga hyrköpsavtalet väl kom till barn- och utbildningsnämndens kännedom så fanns bara ett att göra, enligt ordförande Brittis Benzler.
­Det ska omvandlas från leasing till en investering, genom att vi tillför investeringsmedel.
Hur mycket handlar det om?
­995000 kronor.
Pengarna ska tas från nämndens investeringsbudget för 2004 och/eller 2005, beroende på var man hittar bäst täckning.
Hur allvarligt är det inträffade?
­ Det får utredningen utvisa. Vad jag förstår så handlar det här om okunskap om regelverket, säger Benzler.
Hon säger å ena sidan att varje skolledare ska känna till rutinerna, men å andra sidan att den nuvarande policyn är "luddig och otydlig". Barn- och utbildningsförvaltningens chef Lars Danielsson håller med.
­Det är lite osäkert vilken policy som gäller och vad som tillämpats. Det får utredningen visa. Vi lär av det vi gör, säger Danielsson.
<span class=MR>Tydligare rutiner</span>
På nämndens sammanträde den 13 oktober bestämde man sig även för att beställa en internrevision av Komrev, för att klarlägga hur upphandlingen gått till. Dessutom fick förvaltningen i uppdrag att ta fram tydligare riktlinjer och rutiner för större inköp.
Huruvida investeringen skulle ha godkänts i förväg om allt gått rätt till, kan Brittis Benzler inte avgöra i dagsläget.
­ Eftersom vi inte fått något underlag så har vi inte kunnat pröva det gentemot de andra investeringsäskandena. Men jag antar att man inte hade bytt bil om man inte hade behövt den.
GA lyckades under gårdagen inte nå berörda skolledare.
Fordonsprogrammet köpte en ny lastbil på avbetalning, i strid med kommunens ekonomiska riktlinjer. Resultat: internrevision, arbete med att förtydliga riktlinjerna och ett framtvingat tilläggsanslag på 995000 kronor från barn- och utbildningsnämnden. Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om