Som elev på gymnasiet har man rätt till studiestöd från CSN – om man är i skolan. Nolltolerans gäller för otillåten frånvaro, vid bara fyra timmars skolk dras hela stödet för månaden in.
Studiestödet uppgår till 1 250 kronor i månaden, men eftersom det hänger ihop med det inackorderingsbidrag elever från landet kan ha rätt till om de bor i Visby drabbar skolk elever på landsbygden hårdare.
– Man är inte berättigad till inackorderingsbidrag om man inte får studiebidraget, säger Camilla Solnes på Region Gotland och berättar att tillägget för elever med långt till skolan är 1 600 kronor i månaden.
Skolkande elever på landsbygden riskerar därmed 2 850 kronor i månaden, efter bara fyra timmars frånvaro.
Enligt CSN:s siffror är skolk vanligare under vårterminen än under höstterminen. Men vid årsskiftet uppgick ändå antalet skolkande elever under hösten vid Wisbygymnasiet till 118 personer, där frånvaron var så hög att studiestödet drogs in. Det är mer än en fördubbling mot hur det sett ut vid samma tidpunkt de två senaste åren, och placerar Gotland illa till bland landets gymnasieskolor.
– Vi friserar inga siffror, så här ser det ut. En skola som bryr sig om eleverna tror jag alltid kommer att sticka ut, säger rektor Peter Lerman och menar att Wisbygymnasiet har nolltolerans och hög inrapportering till CSN.
Att skolan ställer krav på närvaro, men också erbjuder bra stöd i form av specialpedagoger och extra resurser menar han kan få till följd att fler skolkar:
– Det kan bidra till att elever känner att de kan ta ledigt, och att de ändå får en andra chans.
Att Gotland erbjuder gott om möjligheter för gymnasieungdomar att jobba extra, tror Peter Lerman, får dem att kalkylera med risken att mista studiestödet en månad.
– Det förekommer tyvärr och för dem spelar ett indraget studiestöd mindre roll. Lönen överträffar vida vad studiestödet uppgår till, säger han och berättar att flera sådana fall just nu hanteras av skolan.
Wisbygymnasiet kommer att fortsätta driva sin hårda linje och accepterar ingen form av skolk.
– Vi jobbar systematiskt med de här frågorna och följer upp med insatser från bland annat elevhälsan vid hög frånvaro. Fyra timmars otillåten frånvaro är inte många sena ankomster till lektioner – det gäller att hålla sig på plats och att vara i tid, säger Peter Lerman.