I augusti inledde Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Till en början satt hon ensam med ett plakat utanför riksdagshuset i Stockholm. Snart anslöt sig några av hennes vänner och sedan dess har hennes initiativ snabbt spritt sig över världen och inspirerat till skolstrejker i en lång rad länder. Också Visby har haft en manifestation på Östercentrum på fredagar, dit ett 20-tal personer har brukat ansluta sig.
Nu på fredag, den 15 mars, är det dags för en global klimatstrejk. Klimataktivister i 89 länder och över 1 000 städer har anslutit sig till "Global strike for future". I Sverige kommer det att genomföras manifestationer i mer än 80 kommuner.
I Visby står de strejkande utanför rådhuset på Visborg klockan halv elva och de krav man då samlas kring handlar om att Parisavtalets 1,5-gradersmål ska uppnås, att omställningen ska påskyndas och att politiker ska tala klartext och behandla klimatfrågan som den akuta kris den är.
– Vi vill tala om för världens ledare att det här är världens viktigaste fråga. Och vi har bara tolv år på oss att rädda klimatet, säger Alfred Westh, som är student vid Campus Gotland och en av initiativtagarna i Visby.
För elever på kommunala skolor blir det inte fråga om någon vild strejk. Under ett möte med skolans chefer på måndagen beslutades det att de elever som vill strejka inte får ogiltig frånvaro, berättar Torsten Flemming som är chef för grundskolan inom Region Gotland.
– Detta ryms inom läroplanen. Vi ska ju jobba med demokratisk fostran, hållbarhet och lära eleverna att ta ansvar för vår jord. Och det finns många frågor i detta som skolan kan ta upp inom samhällskunskapen. Strejkrätt till exempel, säger Torsten Flemming och fortsätter:
– Varje rektor tar ansvar för formerna för hur det ska gå till. För det måste vara styrt från skolan och ordning och reda.
– Det här är första gången som alla länder gör en manifestation för klimatet samma datum, tillsammans med Greta, säger Alfred Westh.
Han hoppas att den globala strejken ska locka många gotländska elever och studenter. Och inte bara ungdomar. Han hoppas också att äldre ansluter sig till ungdomarnas klimatkrav:
– Även vuxna är välkomna att vara med. Ungdomarna behöver stöd, för de får ju inte rösta i valen, säger Alfred Westh.
Alfred Westh uppskattar att skolan på Gotland inte ställer sig i vägen för skolstrejken.
– Det kan vara svårt för unga att våga vara med och strejka om lärarna och rektorn avråder ifrån det. Och det här är ett bra tillfälle för skolan att visa hur eleverna kan påverka själva.
FOTNOT. Region Gotland förtydligar att det inte handlar om generell ledighet som beviljats för strejken, vilket tidigare stod i rubrik och ingress. Detta är ändrat.