SkolmatensVänner har kartlagt skolmaten bland landets alla kommuner. 263 av landets 290 kommuner har deltagit i undersökningen, bland dem finns Gotland.
Livsmedelsverket fick för ett år sedan, i uppdrag av regeringen, att se över riktlinjerna för skolmaten. Det visade att det råder brist på lagar och tydliga regler kring skolmaten vilket gör att kommunerna själva har ett stort ansvar. Därför ville skolmatens Vänner se hur skolmaten egentligen är organiserad i kommunerna och om de följer de råd som Livsmedelsverket upprättat.
Undersökningen visar bland annat att var sjätte kommun saknar kostchef, att över hälften av kommunerna uppger att måltiderna inte näringsberäknas. Vidare visar undersökningen att egna tillagningskök har i snitt hälften av grundskolorna, i endast en fjärdedel av kommunerna för eleverna själva utvärdera skolmaten. Flera elever per klass hoppar över lunchen en vanlig dag.
För Gotlands del visar undersökningen bland annat på att ön har en kostchef i kommunen som ansvarar enbart för skolmåltiderna och att det finns kostpolitiska råd i kommunen. Gotlands kommun följer helt Livsmedelsverkets råd. Det finns matråd i ungefär hälften av kommunens skolor. Det genomförs elevenkäter om skolmaten årligen på Gotland. Det serveras inte frukost i någon av grundskolorna och de gotländska eleverna behöver inte köa till skolmaten. Hur många elever som hoppar över lunchen vet man inte. På låg - och mellanstadiet är det tillåtet för de gotländska lärarna att äta så kallade pedagogiska luncher (som är gratis) med barnen men inte på högstadiet.
Skolmaten har kartlagts
Nära 70 procent, två av tre, av landets kommuner följer inte Livsmedelverkets råd om skolmaten. Det visar en färsk undersökning där Gotlands kommun deltagit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!