Skolor i internationellt samarbete

Den sydkoreanska ön Jeju och Gotland har många likheter. Båda utgör egna regioner och båda har världsarv på Unescos lista.Nu diskuterar man att eventuellt samarbeta inom skolans område.

BESÖK. Skolpolitiker från Sydkoreanska ön Jeju är på Gotland för att lära mer om den skandinaviska synen på skola. Deras avärd på Gotland är Jan Holmquist, chef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.foto: tommy söderlund

BESÖK. Skolpolitiker från Sydkoreanska ön Jeju är på Gotland för att lära mer om den skandinaviska synen på skola. Deras avärd på Gotland är Jan Holmquist, chef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.foto: tommy söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-01-26 04:00

I går kom en nio personer stark delegation från skolväsendet på Jeju till Gotland. Gruppen utgörs huvudsakligen av skolpolitiker och de är här för att få en bild av den gotländska skolan. Och kanske inleda ett samarbete.

Innan de kom till Gotland besökte de skolor i Finland. Finland och Sydkorea är de två länder som brukar rankas högst i världen när det gäller skolans kvalitet och elevernas kunskaper. Även Sverige brukar ligga ganska bra till.


Stora skillnader
Skillnaderna mellan den skandinaviska skolan och den koreanska är dock stora.

- Den koreanska skolan är baserad på konkurrens, det gäller för varje elev att prestera på topp. I Skandinavien och särskilt i Sverige är jämställdheten en viktig och skolan har som mål att utveckla varje individ. Det är tankegångar som intresserar oss, säger Seog-Eon Yang, skolborgarråd på ön Jeju.

Han säger att man gärna ser att de här två dagarnas besök får en fortsättning och att de två öarna kan etablera någon form av skolsamarbete.

- Vi kan ju börja i smått via internet, sen får vi se hur det utvecklas och vad som är bäst för våra elever, säger han.

Jan Holmquist, chef för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen på Gotland värd för koreanerna, vill dock inte binda sig vid några löften om fortsatt samarbete.

- Vi har inte tagit ställning till det än, säger han.

Men eftersom internationella kontakter är ett prioriterat område i den gotländska skolan, är det mycket möjligt att samarbetet blir av.

- Ett samarbete skolor emellan behöver ju inte innebära resor och kosta en massa. En klass på Högbyskolan har till exempel regelbundna kontakter med en klass i Indien, det sker helt via nätet, säger grundskolechef Mats Hanell.

På eftermiddagen i går besökte de koreanska gästerna Gråboskolan samt förskolan Kabyssen. Idag ska de besöka två gymnasieskolor i Visby.

Jeju är en vulkanisk ö och utgör en självstyrande provins i södra Sydkorea.

Ön är 73 kilometer bred och 41 kilometer lång.

Antalet invånare är cirka 565 000.

Jeju är ett attraktivt resmål och har tre världsarv listade av Unesco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!