Skolor i stöpsleven

Flera av skolorna i Visbyområdet kan komma att byggas ut. På andra ställen kan det bli aktuellt att bygga nytt.De senaste veckorna har synpunkter samlats in från allmänheten.- Det har varit mycket konstruktivt, säger Peter Molin, skoldirektör.

DEBATT. Tina Löttiger, rektor i Västerhejde skola, vet att många föräldrar värderar närheten till naturen högt.

DEBATT. Tina Löttiger, rektor i Västerhejde skola, vet att många föräldrar värderar närheten till naturen högt.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-03-09 06:00

I slutet av mars ska tjänstemännen vid barn- och utbildningsförvaltningen lämna ifrån sig ett förslag till politikerna hur skolorna i Visbyområdet samt Eskelhem och Hogrän ska vara organiserade framöver.

Den 13 april fattar barn- och utbildningsnämnden beslut.

En sak är säker - stora förändringar stundar.

In- och utflyttningen till staden, framväxten av nya bostadsområden och möjligheten för familjer att välja vilka skolor barnen ska gå i påverkar elevtrycket.


Dialogmöten
De senaste veckorna har tre dialogmöten ordnats av region Gotland, där allmänheten fått lyssna på de olika alternativen för skolorna och även lämna synpunkter. Åsikter kan även skickas in via regionens hemsida.

I går kväll hölls det sista dialogmötet i Visby, med föräldrar och personal från Västerhejde, där trycket på skolan är mycket hårt. I väntan på en permanent lösning kommer tillfälliga lokaler att ställas på skolområdet.

Skolan kan byggas ut, eller så byggs en helt ny skola närmare Visby. Men alla är inte förtjusta i att barnen kanske ska gå i skola i stan.

- Vi bodde tidigare i Visby men flyttade till Västerhejde för att barnen skulle få vara en bit från stan, säger Markus Wahlgren, som besökte mötet i går kväll.


Värnar skola
Flera föräldrar värnar Västerhejde skola.

- Skolrådet har tagit upp att man vill ha kvar skolan med anledning av tillgången till natur och miljö, säger Tina Löttiger, rektor i Västerhejde.

Alternativen för Visbys skolor är många. Bland annat kan Alléskolan enligt tjänstemännens underlag för dialogen byggas ut - eller läggas ner till förmån för satsningar på Humlegårdsskolan.

Solbergaskolan kan bli en ren högstadieskola och även ta in elever från Fole och Stenkyrka. Detta tillsammans med det hårda trycket på Norrbackaskolan gör att Tjelvarskolan kan komma att byggas ut. Utöver förskola samt lågstadium kan det bli aktuellt att lägga till ett mellanstadium.

Hösten 2012 ska omställningen börja gälla.

Vissa barn mår bättra av att gå i en liten skola med med en bra pedagogik.

Skolan viktig för sockenutvecklingen.

Liten skolan med få elever ger trygghet.

Ökat samarbete mellan Hogrän och Eskelhem. F-3 på den ena skolan och 4-6 på den andra. Fritids på både skolorna där föräldrarna kan hämta sin barn.

Bredda upptagningsområdet runt Eskelhem skola.

Locka tillbaka alla elever som väljer annan skola.

Bygg/renovera Eskelhem skola istället för att bygga ny skola i Tofta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om